Hakkarili kadın çiftçiler toprağa hayat veriyor

Hakkarili kadın çiftçiler toprağa hayat veriyor

Hakkari'de kadın çiftçiler kurdukları seralarda bir yandan toprağa hayat veriyor diğer taraftan ise aile ekonomisine katkı sunuyorlar. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

2016 Yılında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Doğu Anadolu Projesi (DAP) tarafından sağlanan krediye başvuran 12 kadın kent merkezine bağlı Aşağı Derecik Köyünde 1000 metre kare alana 250 bin TL maliyeti olan iki sera kurdu. 

Seraların birinde süs bitkileri diğerin de ise sebze ve meyve yetiştiriciliğine başlayan 12 kadın çiftçi 'Çiçeklerin Özü' Kadın Kooperatifini kurdular.

3 yıldır seralarda yetiştirdikleri süs bitkilerini Hakkari’deki kamu kurumlarının bahçelerine eken kadınlar kentin farklı bir görümün kazanmasında rol oynuyorlar. 

Günlerinin önemli bir bölümünü seralarda geçirdiklerini anlatan kadınlar, bir yandan toprağı eşeleyip gübre karıştırırken diğer taraftan süs bitkileri ve sebze tohumları ekiyorlar. 

Hem aile ekonomilerine katkı sunan hem de toprağa hayat veren kadınlar, iyi bir dayanışma örneği sergiliyorlar.

Yoğun bir tempoda hummalı bir çalışma içerine giren kadınlar yaptıkları işten memnun ve aile bütçesine katkı sunman mutluluğunu yaşadıklarını dile getiriyorlar. 

Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi Kurucu Başkanı Sevda Keskin,'Çiçeklerin Özü 'Kadın Kooperatifinin bölgede bir ilk olduğunu ifade ederek, amaçlarının kırsaldaki kadınların aile ekonomisine katkı sağlamak olduğunu kaydetti.

'KADINLAR TOPRAĞA HAYAT VERİYOR'

Kadın emeğini değerlendirmek için yoğun bir çaba içerisinde olduklarını dile getiren Keskin, "Kooperatifimizin 12 kadın üyesi var. Seralarda süs bitkileri ve sebze yetiştiriciliği yapıyoruz. Burada kadınlar toprağa hayat veriyor.. Bölgede ilk olan kadın kooperatifimizi güçlendirmek istiyoruz. Bahar aylarının gelmesi ile beraber serada ekimlere başlıyoruz. 3 hafta sonra da yeşillenen süs bitkilerini alıp kent merkezinde satışa sunacağız. Süs bitkilerinin yanı sıra, biber, salatalık, soğan gibi değişik sebze tohumlarını da ekiyoruz. Kadınlar günlerinin önemli bir kısmını burada geçiriyor. Çok yoğun bir emek ve özveri var. Amacımız kırsaldaki kadınların aile ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. İki seramızdan biri çetin geçen kış aylarında hasar gördü. Bu serayı kullanamıyoruz. Onarılması gerekiyor. Bunun için de yetkililerden destek bekliyoruz. Tabi bizlere ilk günden beri desteklerini esirgemeyen Hakkari Valiliğine ve Gıda Tarım İl Müdürlüğüne teşekkür ederiz” diye konuştu.

Kooperatifin başkan yardımcısı Sibel Adıyaman ise bahar aylarının gelmesiyle seralarda hummalı bir çalışma içine girdiklerini ve süs bitkisi ile sebze tohumu ekmeye başladıklarını söyledi.

Seralarda iki haftadır çalışmaya başladıklarını anlatan Adıyaman, "İki veya üç hafta sonra bu tohumlarımız çimlenmeye başlayacak. Çeşitli süs bitkilerimiz kurumların peyzaj çalışmalarında kullanılacak sebzeler ise vatandaşlarımız için satışa sunulacaktır. Çok zorlu şartlar altında bu işi yapıyoruz. Çünkü tohumlarımızı Antalya’dan alıyoruz. Bunun da bize maliyeti pahalıya patlıyor. Toplu işlerde sabah 9’dan akşam 5’e kadar çalışıyoruz. Sulama çalışmalarında görev dağılımı yapıyoruz. Tabi bunu hava durumuna göre belirliyoruz” dedi.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.