Hakkarili Fotoğraf Sanatçısı Bursa Fotoğraf Festivalinde

Hakkarili Fotoğraf Sanatçısı Bursa Fotoğraf Festivalinde

Türkiye’nin en büyük fotoğraf festivalleri arasında yer alan Bursa uluslararası Fotoğraf Festivalinde (Bursafotofest) Hakkâri Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman Yezidilerin Kırmızı Çarşamba ritüelini konu alan fotoğraf sergisi ile yer aldı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği iş birliğiyle 28 Eylül – 07 Ekim 2018 tarihleri arasında 8’incisi düzenlendi.

12 ülkeden fotoğrafçıların Dünyadaki Ritüelleri konu alan fotoğraf çalışmalarının yer aldığı uluslararası festival Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) gerçekleştirildi.

Festivalde Hakkâri Üniversitesi Öğretim Görevlisi Murat Adıyaman’ın Yezidilerin Kırmızı Çarşamba (Çarşema Sor) isimli ritüellerini konu alan fotoğraf sergisi Zeki Müren Sergi Salonunda sanat severlerle buluştu.

Dünya’nın farklı coğrafyalarından ünlü isimleri bir araya geldiği festivale Kırmızı Çarşamba (Çarşema Sor) isimli çalışması ile katıldığını dile getiren fotoğraf sanatçısı Murat Adıyaman şöyle konuştu;

 “Ortadoğu’nun dinî geleneklerinden biri olan Yezidiliğin (Kürtçe Ezidi) en dikkat çekici yönü her üç öğünde güneşe dönüp dua okumaktır. Yılbaşı ve yaratılış bayramı olarak kutlanan “Kırmızı Çarşamba” Rumi takvime göre Nisan’ın ilk Çarşambasına denk gelir. Bu ritüelde; yaratılışı sembolize etmek için yumurtalar kaynatılır ve farklı renklere boyanır. Gün doğumuyla kırmızı gelincik çiçekleri toprak veya hamur ile evlerin giriş kapısına yapıştırılır. Bazen hamura renkli yumurta kabukları da eklenir. Günahtan arındırdığına inanılan Enzel Köprüsü girişi öpüldükten sonra üzerinde 3 tur atılır ve Irak’ın Laleş Vadisi’nde Şeyh Adi'nin türbesi ziyaret edilir. Kutsal vadide yalın ayak dolaşılır. Ruhani lider, Baba Şeyh'in elini öperek dua isteyen Yezidiler, bir yılı temsilen 365 mumun yakıldığı sahana geçerler. Erkekler beyit söylerken kadınları zılgıt çeker. Dünyayı iyiliğin sarması temennisine dayanan ve sebatla kutlanan Kırmızı Çarşamba, İyilik ve kötülüğün savaştığı bir coğrafyada ilgi çekmeye devam ediyor. Bende Yezidilerin kadim ritüelini fotoğraflarla aktarmaya çalıştım. BursaFotofestte Hakkari’yi temsil etmenin gururunu yaşadım. Festivale düzenlenmesinde etmek veren herkese teşekkür ediyorum'' dedi.
_mrt9729.jpg_mrt9746.jpgsegi_afiş_1.ing.jpgsegi_afiş_2.tr.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.