Hakkarili dengbej Seyranoğlu eski kasetleri yaşatıyor!

Hakkarili dengbej Seyranoğlu eski kasetleri yaşatıyor!

Sözlü Kürt geleneğinin ve efsanelerinin bugünkü kuşaklara aktarılmasını sağlayan dengbejlik geleneği her geçen gün geçmişe göre önemini yitirirken, Hakkarili dengbej İsmail Seyranoğlu bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Sözlü Kürt geleneğinin yeni nesillere ulaşmasında birinci derece rol alan dengbejlik geleneği her geçen gün önemini yitirirken, Hakkari’de yaşayan 40 yaşındaki dengbej İsmail Seyranoğlu bu geleneği yaşatmaya çalışıyor. 

7 yaşında dinlediği kasetlerden ve annesinden öğrendiği Kürtçe parçalar ile dengbejliğe merak saran Seyranoğlu diğer isimi ile İsmail Colemergi  bir yandan dengbejlik yaparken diğer yandan da neredeyse hiç dinlenmeyen eski kasetleri toplayıp korumaya çalışıyor. 

Cölemergi, teknolojinin gelişmesiyle bilgisayar ve cep telefonlarının varlığı, bir zamanlar herkesin evinin baş köşesinde yer alan ama şimdilerde adı bile anılmayan kasetleri görünür kılmaya çalışıyor. 

Kürt dengbej ve sanatçılarının kasetlerini bir araya getiren Seyranoğlu, “ Dengbejliğim aileden gelmedir. Bende elimden geldiği kadar bu alanda ön plana çıkamaya çalıştım. Zaman zaman eski kasetleri dinliyorum. Yaklaşık 400 eski kaseti bir araya getirdim. Aralarında bazı kasetler var 70 -80 yıllıktır. Bugüne kadar koruduk, bazen kapları bozuldu ama onardık ve bugüne kadar getirdik. Bazıları o kadar kötü bir noktaya gelmişti ki içindeki sesi anlamakta güçlük çektiğimiz oldu. Memu Zin’in 60 yıl önceki söylenmiş hali var. Bazen gündüzleri bu odada dinliyorum. Teyibim yanımda dinliyorum. Teknoloji öne çıkmış bilgisayarlar ve flaş diskler çıktı. Gençler artık bunlar ile uğraşıyor. Ama özelikle de gençler popülizm peşine düşmüşler . Eskiden piller ile çalışan teyiplerimiz vardı. Bu kasetleri o teyiplerde dinlerdik ”dedi. 

Evinin bir köşesini özel olarak bu işe ayırdığını anlatan Seyranoğlu, “İmkanlarım kısıtlı olmasına rağmen bu işi gönülden yaptığım ve sevdiğim için evimin bir bölümünü süsledim. Yeni nesillere şunu söylemek isterim. Canı gönülden dengbejleri dinleyin. Kendilerini denbejlerin içinde bıraksınlar. Bu stranların kürt halkının tarihi için nasıl hizmet ettiğini görsünler. Bu stranları dinleyen rengini, tarihini, acılarını görecektir. Allahın verdiği dili aşağılayanlar oldu. Kürt, Türk, Arap her birinin dili vardı. Ancak ne yazık ki bir dönem dilimiz yasaktı. Polis ve jandarma bölgelerinde bir araçta Kürtçe bir kaset olsa içeriği siyasi olmasa bile o kasetin yerine Türkçe kasetler bırakılırdı. Allahın verdiği bu dili niye dinlemeyelim? Bu benim üzerimde etki yaptı. Gördüğünüz bu kasetleri topladım. Bugün de dinliyorum sahip çıkıyorum ölene kadar da bunu yapacağım” şeklinde konuştu. 

Kürtçe yayın yapan Televiyon kanallarına da seslenen Seyranoğlu, kültür ve sanata sahip çıkmaları çağrısı yaptı. 

1-20190224111333.jpg

3-715.jpg

4-571.jpg5-401.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.