Hakkari'deki Hava Kirliliği Vatandaşları Korkuttu

Hakkari'deki Hava Kirliliği Vatandaşları Korkuttu

Dünya Sağlık Örgütü raporuna göre Hakkari Avrupa’da havası en kirli ilk üç ili arasında yer alırken, görüşlerine başvurduğumuz vatandaşlar bunu kalitesiz kömüre bağladı.

ZEKİ DARA / HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’nun yayınladığı rapora göre, Hakkari’nin Avrupa’da havası en kirli olan10 şehirden ilk üç şehir arasında yer alması vatandaşları tedirgin etti.

Raporun yayınlanmasının ardından Hakkari Objektif Haber'e konuşan vatandaşlar, hava kirliliğinin en önemli sebebinin kente gelen kömürün kalitesizliği olduğunu düşünüyorlar.

Musa Ertuş isimli vatandaş, Dünya Sağlık Örgütünün yaptığı ölçümlerinin gerçeği yansttığını ifade etti.

Kentteki hava kirliliğinin en önemli sebebinin kalitesiz kömür kullanımı olduğuna dikkat çeken Ertuş, "Dört bir yanımız dağlarla çevrili. Zor ve çetin bir kış dönemi yaşıyoruz. Hava kirliliğimizin neden olduğu tek gerçek kalitesiz kömür kullanımıdır. Bu hava kirliliği astım ve kanser gibi hastalıklara neden oluyor. Sabahları kentin tabakası dumanlarla kaplanıyor. Bu sorun çözülmesi için yetkililerin önlem alması gerekiyor. Kalitesiz kömürler yasaklanmalı bacalara ise filtre takılmalıdır.

Hakkari için doğal gaz ihalesinin yapıldığını anımsatan Ertuş,” İnşallah doğal gaz Hakkari’ye gelirde bu kirli havadan kurtuluruz. 21. Yüzyılda halen doğal gaz kentimize gelmemiş. Buda büyük bir eksiklik. Çevre ülkelerimiz ve illerimiz bu doğal gazdan yararlanırken bize halen uğramadı” şeklinde konuştu.

Kahvehane işleten Naci Yılmaz isimli vatandaş ise, Sağlık örgütünün açıkladığı Hakkari’deki hava kirliliği nedeninin doğal gaz eksikliğinden kaynaklandığını söyledi.

Yılmaz,” İstatistikler bizde korku ve paniğe neden oldu. Hakkari’de kalorifer ve sobalarla ısınıyoruz. Doğal gaz ihalesinin yapılacağı hep söyleniyor. Ama halen bir girişim olmadı. Şehrin tabakası dumanlardan dolayı kara bir bulutla örtülüyor. Dolayısıyla bunun hepsi hastalıktır. Yetkililerden doğalgaz istiyoruz. Tabi bu kirli vahanın neden olduğu tedbirlerini de almalarını istiyoruz” diye konuştu.

16780644_10154848567727870_55171429_n.jpg16779939_1075219042606832_801155300_n.jpg16779865_1075219265940143_241329738_n.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.