Hakkari'de Yol işkencesi perde duvara takıldı

Hakkari'de Yol işkencesi perde duvara takıldı

Hakkari’nin Sümbül Mahallesi’nde yaşanan yol sorunu çözülmeyi bekliyor. Yol için belediyeye müracaat eden mahalle sakinlerinin yol sorunu perde duvara takıldı.

Hakkari’nin Sümbül Mahallesi Van Bulvarı üzerinde bulunan Mazlum Ümit Petrol civarında yaşayan mahalle sakinleri ulaşım yolu olmadığı için büyük sıkıntılar yaşıyor.

Mahalle sakinleri yol sorunlarının çözülmesi için Hakkari Belediyesi'ne müracaatta bulundu. Mahallelinin yol başvurusu üzerine belediye imar yetkilileri mahallede incelemelerde bulundu. İki noktada yol gelebileceği kanaatine varıldı. En ideal olarak görülen bir noktada arsa sahibinin buna karşı çıkması nedeniyle yol açılamayacağı belirtildi. Bir diğer nokta ise mahallelinin patika yolu olarak kullandıkları 2,5 metrelik tapu kadastro yolunun 2 metre daha genişletilerek yol gelebileceği üzerine duruldu. İhtiyaç duyulan 2 metrelik genişletilme çalışmaları için Mazlum Ümit Petrol sahipleri ile görüşmeler yapıldı. Vatandaşlar ve petrol sahiplerinin anlaşması üzerine ihtiyaç duyulan 2 metre genişlik için belediye tarafından istenen resmi dilekçeli talep imzalandı ve teslim edildi.

 

Petrol sahipleri mevcut taş istinat duvarının 1 metre 20 santime kadar genişliği olduğunu fazla alan kapladığını bunun için perde duvar yapılması halinde 2 metre kadar genişletilmesine müsaade edeceklerini belirttiler. Yol sorununun çözülmesi için talepte bulunan mahalle sakinleri, mevcut taş duvarın yıkılarak yerine perde duvar yapılması için belediye ekiplerine müracaatta bulundu. Talepleri üzerine mahalleye gelen İmar ve Fen İşleri Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, taş duvarın yıkılıp yerine perde duvar yapılmasının şuan imkanlarının bulunmadığını ifade ettiler. Yol sorunları perde duvara takılan mahalle sakinleri, bu soruna çözüm getirilmesini bekliyor.

 

Petrol ile burun buruna yaşayan vatandaşlar mahallede olası bir yangın ile benzin, motorin ve LPG deposunun bulunduğunu alevlerin buna sıçraması halinde yaşanacak faciadan korkuyor. Evlerinde yaşlı ve bakıma muhtaç hastaların olduğunu belirten mahalle sakinleri yol olmadığı için ambulansın giremediğini yaklaşık 80 metre boyunca hastalarını sırtlarına alarak ana yola taşıdıklarını belirttiler. Ailelerin burada odun, kömür gibi her türlü ihtiyaçlarını da büyük zorluklarla taşıdıklarını ifade eden mahalleli, bu durumun hiçbir vicdanın kabul etmediğini yol olmadığından dolayı işkence hayatı yaşadıklarını söylediler.

Mahalleli, “Mahallemizde imar yolu resmi olarak görünüyor. Fakat belediye imar yolunun açılması için kamulaştırma yapması gerektiğini söylüyor. Yolun getirilebileceği bazı noktalar var. Bu konuda belediyeye yol için müracaatta bulunduk. Yapılan müracaat ile mahalleye belediye ekipleri geldi. İki noktada yol gelebileceği kanaatine varıldı. Bir tanesinde bir kulübenin bulunduğu nokta bir diğer nokta ise mahallelinin patika yolu olarak kullandıkları 2 metrelik tapu kadastro yolunun 2 metre daha genişletilerek yol gelebileceği üzerine duruldu. Kulübenin bulunduğu noktada yol getirilmesi için belediye ekipleri ve biz mahalleli aile ile görüştük. Vermeyeceklerini beyan ettiler. Diğer bir alternatif olarak tapu kadastro yolu kaldı. Tapu kadastro yolunun olduğu noktada petrol ofisine ait arsa ve taş duvar mevcut.  Yapılan görüşmeler ile 2 metre daha genişletilmesi için yardımcı olacaklarını buna karşılık taş istinat duvarının yıkılıp yerine perde duvar yapılması takdirde vereceklerini belirttiler. Perde duvar yapılmasının amacı ise taş duvar kadar alan kaplamaması. Taş duvarın kapladığı alan yaklaşık 1 metre 20 santim civarında. Buna bir 50 cm perde duvar yapılması halinde arsa üzerindeki daha fazla kaybın önüne geçilmiş olur. Arsa sahiplerinin bu talepleri vardı. Belediye ekiplerine resmi müracaatta bulunduk. Fakat duvarın yapılmayacağını söylediler. Çok çaresiz kaldık.  Tek yolumuz bu nokta. Yarın yaşanabilecek bir yangın ve doğal afet durumunda çaresiz kalacağız. Bunun sorumlusu kim olacak. Biz kentte kazandırılan hizmetleri görüyoruz. Belediye Başkan Vekili Cüneyt Epcim’den bu sorunumuza da çare bulmasını istiyoruz. Duvarın yapılacağı toplam metre uzunluğu 23 metre kadardır. Kentteki bazı mahallelerde perde duvarlar yapıldı. Bizlere de bu konuda yardımcı olmalarını istiyoruz. Yıllardır yaşadığımız yol sorunu perde duvara takıldı. Yetkililerden bu konuda bizlerin bu işkencesine son verilmelerini talep ediyoruz.”

yol-duvar-(1).jpgyol-duvar-(4).jpgyol-duvar-(5).jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.