Hakkari’de yayla göçü başladı VİDEO - FOTO GALERİ

Hakkari’de yayla göçü başladı VİDEO - FOTO GALERİ

Hakkarili besiciler, havaların ısınması ile birlikte serin yaylalara çıkmaya başladı. Yaylacıların zorlu yayla yolculuğu renkli görüntülere de sahne oldu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Havaların ısınmasıyla birlikte Durankaya Beldesine bağlı 50 haneli Dağsu (Sadina) Köyü sakinleri yaylaya çıkmaya başladı. Köye 20 kilometre uzakta bulunan 2 bin rakımlı Karadağ (Avexak) yaylasına çıkan vatandaşlar günler öncesinde hazırlıklara başladılar. 

Önce hayvanlarını yaylaya gönderen vatandalar, eşyalarını araçlara yükleyip yola koyuldular. 

Yaylaya vardıklarında tatlı bir telaş içine giren köy sakinleri bir yandan araçlardan eşyalarını indirirken diğer yandan ise kalacakları çadırları kurmaya başladılar. 

Büyük zorluklar ile yağmura ve sıcağa karşı korunaklı çadırlarını büyük bir özenle kuran yaylacıların telaşı hayvanların yaylaya ulaşması ile bir kat daha arttı. 

Serin ve temiz bir havada koyunların sütünü sağıp peynir ve tere yağı yapacak olmanın sevincini yaşayan kadınlar ise yeni evlerinin düzeni için erkeklere yardım ediyorlar. 

Yayladaki tüm yükün omuzlarında olduğunun bilincinde olan kadınlar, burada kurulan yeni yaşam alanları için adeta seferber oldular. 

Çocuklar ise yayladaki ilk günlerinde bir yandan anne ve babalarına yardım ediyor diğer yandan ise oyun oynuyorlar. 

Reşit Gül isimli köy sakini “Ben Durankaya’ya bağlı Yeni Mahallede oturuyorum. Bugün göç zmamanı bu bizim yaylamız. Yaşamımız hayvancılık üzerinedir. Biz hayvanımızı, koyunumuzu buraya otlatmaya getiriyoruz. Peynirimizi yoğurdumuzu tutuyoruz. Yaşamımız yaylacılık üzerinedir. Havalar ısınınca yaylaya çıkıyoruz. Sonbaharda da havalar soğuyunca köye geri gidiyoruz” dedi. 

Resul Çiftçi ise “Bugün göç günümüzdür. 2- 3 ay için buradayız. Bugün çadırlarımızı kuracağız. Bir iki gün sonra artık koyunlarımızı sağacağız. Sütü peynir, yoğurt yağ yapıyoruz. İhtiyaç fazlasını satıyoruz. Biz yaylaya büyük bir keyifle geliyoruz. Bir piknik gibi geçiyor. Biz çok mutluyuz. Böyle 2- 3 ay devam ediyor. Sonra havalar ısınınca biz sonbaharda köye geri dönüyoruz. Böyle geçiyor işte” şeklinde konuştu. 

Berivanlar ise günün yoğunluğu arasında yaylaya  yeni ulaşan koyunlarını sağıp  burada geçirecekleri üç aylık zorlu sürece hazır olduklarını ifade ettiler. 

Gün boyu devam eden yoğunluğun ardından köylüler el birliğiyle kuzuları sütten keme dönemi için annelerinden ayırdılar. 
 

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.