Hakkari'de üretici de tüketici de dertli VİDEO

Hakkari'de üretici de tüketici de dertli VİDEO

Hakkari’de sezonluk sebze ve meyve yetiştiriciliği ile meşhur Bağlar (Rezzan) köyü susuzluk nedeniyle zor günler geçiriyor. Sebze ve meyve fiyatları geçen yıla göre 3 - katına çıkınca tüketicilerin alım gücü düştü.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER (ÖZEL)

Hakkari –Van Karayolu üzerinde bulunan ve çevredeki vatandaşların ucuz fiyata sezonluk sebze meyve tedarik ettiği Bağlar (Rezzan) Köyü’nde işler eskisi gibi değil. 

Yıllardır doğal yaş sebze ve meyve yetiştirilen köyde yaşanan kuraklık üreticileri vurdu. Döviz kurundaki artışa bağlı olarak geçen sene 1 TL’ye satılan ürünler ise bu yıl 3- 4 katına çıkarak 4 TL olması tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Fiyatlardaki artışa rağmen köyde sınırlı sayıda üretilen sebze ve meyveye rağbet de var. 

Ömrünü Bağlar köyünde geçiren 67 yaşındaki H. Osman Salim köylerinin sebze ve meyvesi ile nam saldığını belirterek, kuraklık nedeniyle zor günler yaşadıklarını anlattı. 

Büyük zorluklar içerisinde yaşama tutunmaya çalıştıklarını belirten Salim, “Bizim köyümüz bu mıntıkada isim yapmış bir köydür. 30 yıl boyunca sebze ve meyve yetiştiriciliğinde iyi bir yerdeydik. Kuraklık yaşanıyor. Eskiden 2 metre kar yağardı. Yağmur yok kuraklık var. Bahçelerimiz kurudu. Durumumuz kritik" dedi. 

Kendi imkanları ile köyde sulama kanalı yapmaya çalıştıklarını ifade eden Salim, "Aşağıda bir havuz yapacağım. Bu kızağı yukarı götürüp dağlarda taş getiriyorum. Burada bir duvar yapacağım. Taşla uğraşmak çok zor. Bize bir loder verilse yada bir sondaj vurulmasını istiyorum” diye konuştu.

Yıllardır sebze ve meyve üreticiliği yaparak geçimini sağlayan Faruk Salim ise “Bir zamanlar köyümüzde kavun – karpuz ekerdik. Armut elma ve sebze ekerdik. Biz yola çıkartıp satardık. Başkale’ye Hakkari’ye götürüp satardık. Hatta çevreden vatandaşlar gelip buradan alırdı. 3 – 4 yıldır yeterince kar yağmadı yağmurlar yağmadı susuzluk nedeniyle zorluk çekiyoruz. Sebzemiz yok. Şuan kendi imkanımızla bir kanal yapmaya çalışıyoruz. Biraz su var havuz yapmak istiyoruz. Bir traktörümüz var vinçle taşları topluyoruz. Bizim köyümüzde su olmadığı için sebze meyve yok. Türkiye’deki diğer yerlerde yetişen sebze de çok pahalı kimsenin alım gücü yok. 4 – 5 TL’dir kimse alamıyor. Geçen seneye kadarda biz çok ucuza sebze meyve satardık” dedi.. 

Döviz kurunun Hakkari’de sebze meyve ve süt fiyatlarının dolar bahanesi ile zamlandığını anlatan Hasan Yaşar isimli vatandaş ise Rezzan köyünün sebze ve meyvesinin Hakkari’de satılanlara göre daha ucuz ve doğal olduğu için Hakkari’den gelip burada alışveriş yaptıklarını söyledi. 

Yaşar fiyat artışlarına ilişkin tepkisini şu şekilde dele getirdi: “Buranın sebzesi çok güzel ve Hakkari’ye göre daha ucuz. Domates 4 lira geçen yıla göre iki kat artmış. Dolar artınca koyun sağanda diyor ki dolar arttı süt de pahalı oldu. Geçen yıl bir yoğurt kabını 10 TL’ye alırdık şimdi 30 TL olmuş. Un 110 – 120 TL ekmek ise bir buçuk TL oldu. Her şey dolara bağlı değil. Dolar nerde Rezzan domatesi nerde. Ama yapacak bir şey yok” 

9-076.jpg10-073.jpg

5-298.jpg6-205.jpg7-146.jpg8-112.jpg

1-694.jpg2-639.jpg3-522.jpg4-432.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.