Hakkari'de TÜBİTAK 4006 bilim fuarı!

Hakkari'de TÜBİTAK 4006 bilim fuarı!

Hakkari Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi’nde öğrenim gören öğrenciler tarafından hazırlanan projelerin sergilendiği TÜBİTAK 4006 Bilim Fuarı açıldı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Biçer Mahallesinde bulunan Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi’nde gerçekleşen bilim fuarına Vali İdris Akbıyık’ın yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Gür, müdür yardımcıları, şube müdürleri ve öğretmenler katıldı.

Fuarın açılışını yapan Vali İdris Akbıyık, bu projede görev alan ve projeyi hazırlayan öğrenciler başta olmak üzere emeği geçenleri herkesi tebrik etti.  Akbıyık, 21. yüzyılda, Avrupa’da ve dünyada ülkemizi temsili edecek daha ileriye götürecek, muasır medeniyet seviyesinin üzerine taşıyacak gençler yetiştirmek için bu projelerin, deneyap atölyelerinin ve uygulamalı derslerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Vali Akbıyık, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Maalesef uluslararası standartlarda özellikle Fen ile ilgili derslerde çok iyi sonuçlar alamıyoruz. Artık dünya endüstri dört sıfırı, beş sıfırı konuşuyorlar. Biz halen okuma yazmayla, ağaç dikmeyle uğraşıyoruz. İnşallah bunları Hakkâri olarak takip edeceğiz. Önce gençlerimiz fikir olarak dünyada teknolojik olarak neler olduğunu, bilimsel ne tür gelişmeler olduğunu öğrenecekler. Bu tip projelerle de bunun yolunda devem edecekler. İlimizde eğitim ile ilgili bir yıllık süre içerisinde epey bir yol kaydettik. Konuşmalarımızda hep eğitimden bahsettik. Çocuklarımızın sınavlarda daha da başarılı olması için Bir Kitap Bir İnsan kampanyasını başlattık. Yine Milli Eğitim Müdürlüğümüzün başlattığı Hakkâri Eğitimini Geliştirme ve İzleme Projesi (HEGİP), Her Çocuk Bir Etkinlik. Bu projelerin hepsi önemli katkılar yapacak. Deneyap atölyelerinin İlimizde olması çok önemli. Orada da birçok ilkokul, ortaokul ve lise öğrencimiz devam ediyor. Türkiye son yıllardaki gelişmeleriyle İHA, SİHA ve diğer elektronik alandaki gelişmelerde Avrupa ve dünya ile boy ölçüşebilecek yenilikler yakalıyor. İnşallah daha iyi olacak. Bu duygu ve düşüncele öğrencilerimiz başta olmak üzere projelerde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. "

Vali İdris Akbıyık'a bilgi veren Proje Yürütücüsü Abdurrahman Özel ise, Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında imzalanan "Eğitimde İşbirliği Protokolü" kapsamında ülkemizde bilim kültürünün geliştirilmesine yönelik olarak 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı doğrultusunda okul öğrencilerinin danışman öğretmenler eşliğinde 2018-2019 eğitim-öğretim yılında üretmiş olduğu projelerin kabul edildiğini ve bugün sergisinin gerçekleştirildiğini söyledi.

Özel, "Matematik alanında 3, elektrik ve elektronik alanında 2, sağlık bilimleri alanında 1, coğrafya alanında 1, değerler eğitimi alanında 1, biyoloji alanında 1, fizik alanında 1 olmak üzere toplam 10 projemiz kabul görerek sergisi gerçekleştirilmektedir. Okulumuz ayrıca 2016-2017 yılında liselerarası Van Bölge Yarışmasında matematik ve kodlama alanında birer proje ile katılmış olup her iki projemiz alanlarında 3. olmuştur. 2017-2018 eğitim öğretim yılında İlimizde yapılan 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarına öğrencilerimiz 10 proje ile katılarak okulumuzu temsil etmişlerdir." dedi. 

Daha sonra Akbıyık, öğrencilerin hazırlamış olduğu projeleri yakından inceledi. Vali Akbıyık, deney yaparak projelerini anlatan öğrencileri tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Burada ebruli sanatı ile resim yapan Akbıyık, daha sonra sınıfları dolaşarak öğrencilerle bir araya geldi. Okumanın önemine değinen Vali Akbıyık, bir süre önce başlattıkları Bir Kitap Bir İnsan kampanyasını anımsatarak, herkesin bir kitap okuyup bir kişiye de okutmasını istedi.

Okulda görevli öğretmenlerle de bir toplantı gerçekleştiren Akbıyık, ardından Gazi Mustafa Kemal Anadolu Lisesi öğrencilerinin kaldığı Vali Erdoğan Gürbüz Öğrenci Pansiyon’unu ziyaret ederek burada bir araya geldiği öğrencilerle yemek yeyip sohbet etti.

02-149.jpg03-128.jpg04-108.jpg05-088.jpg08-045.jpg10-117.jpg11-091.jpg12-074.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.