Hakkari'de tarihi taş değirmeni hem işletiyor hem de koruyor

Hakkari'de tarihi taş değirmeni hem işletiyor hem de koruyor

Yaşadığı köyde Nasturi halkından kalma taş değirmeni çalıştırabilen tek kadın olan Rabia Ölmez, 30 yıldır büyük emek harcayarak hem değirmeni koruyor, hem de işleterek ailesinin geçimini sağlıyor.

Hakkari'nin Geçimli köyünde yaşayan Rabia Ölmez (70) 30 yıldır Nasturi dönemine ait olan tarihi su değirmenini yaşatıyor. Günümüz teknolojisine meydan okuyan değirmeni yıllardır işleten Ölmez, köyde değirmeni işleten tek kadın olma özelliğini de taşıyor. Ölmez, ilk köy boşaltmalarından bu yana Geçimli köyüne yerleştiklerini ve taş değirmenin 50 yıldır kendi ailesi tarafından korunduğunu kaydetti. Köye yerleştikleri an Nasturilere ait olan kırık taş değirmeni tamir etmekle işe koyulduklarını belirten Ölmez, değirmende öğütülen un ve tahinin faydalarına dikkat çekti.
 
'KÖYDE BENDEN BAŞKA DEĞİRMENİ BİLEN KADIN YOK'
 
1988 yılında eşinin Zap suyuna kapılmasıyla hayatını kaybettiğini ifade eden Ölmez, geride kalan 7 çocuğuna çalışarak baktığını söyledi. Taş değirmeni çalıştırmaya başladığı yıllarda bazen sabaha kadar değirmende kaldığını söyleyen Ölmez, "Köyümüzü boşaltıp geldiğimizde değirmen vardı. Ama kırılmıştı, tamir ettik ve çalıştırmaya başladık. Burası sadece benim ailem için değil, hepimiz için de geçim kaynağı oldu. Tabi köyde bu işi benden başka bilen kadın yok. Eşimi kaybedince mecburen kolları sıvayıp ekmeğimi değirmenden kazandım. Çocuklarım o zaman küçüklerdi evde bakacak kimse de olmazdı, ben de hem onları uyutur sabaha kadar değirmeni çalıştırırdım. Yaz aylarında buğday, arpa ve mısır, kış aylarında susamlarını getiren köylülerden yüzde 10 ücret alarak yaşamımı sürdürdüm" dedi.  
 
'BİZE KALMIŞ BİR MİRASTIR'
 
Değirmende buğday öğütmeyi nesilden nesile aktarmak için çocuklarına da öğrettiğini belirten Ölmez, "Buğday öğütmek eski bir yöntem olmasına rağmen hala çevre köyler çok tercih ediyor. Çünkü değirmenden çıkan unun, tahinin faydasını da, tadını da hiçbir fabrika veremez. Ben de eskisi gibi çalışamıyorum, yaşlandım ama çocuklarımın hepsi değirmen çalıştırmayı biliyor. Ben nasıl başkalarından öğrendiysem çocuklarıma da öğrettim. Akarsudan gelen suyla çalışan değirmenin buğday ve tahinin tadı çok lezzetlidir" ifadelerini kullandı. Değirmenin kendisi için çok değerli olduğunu vurgulayan Ölmez, "Yıllarım burada geçti. Şimdi bile birkaç gün gelmesem sanki değerli bir eşyamı kaybetmiş gibi oluyorum. Sonra değirmene girip çocuklarımın eksik bıraktıklarını tamamlıyorum. Burası bize kalmış mirastır. Kadın olarak çok zorluk çektim, benden sonra da güzel bakılsın ve yaşatılsın istiyorum" şeklinde konuştu. MA/NİMET ÖLMEZ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum