Hakkari'de Sac sobalar zamana yenik düştü

Hakkari'de Sac sobalar zamana yenik düştü

Hakkâri’de sac soba üretici sayısında giderek azalma yaşanırken mesleğini devam ettiren imalatçılar ise eskisi gibi satış yapamamaktan şikâyetçi.

HİKMET TEMEŞ/HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Genellikle kırsal kesimde yaşayan vatandaşların kullandığı sac sobalar artık eskisi kadar fazla rağbet görmüyor. İlerleyen zamanla birlikte yapılaşmaya bağlı olarak ısınmada kalorifer ve elektrikli ısıtıcılara yenik düşmeye başlayan sac sobalar, Hakkâri’de az sayıda imalatçı tarafından üretilmeye devam ediyor. Geçmiş yıllarda 10´den fazla imalatçının olduğu Hakkâri’de, imalatçılık geçen zaman ve ilerleyen teknolojiye bağlı olarak bitme noktasına geldi. 

Geçmiş yıllarda satışların iyi olmasından dolayı sürekli soba imal edip talepleri karşılamakta zorlandıklarını ifade çoğu imalatçı, simdiler ise ayda 3-4 soba satabildiklerini onları da sipariş üzeri hazırladıklarını belirttiler.  

Hakkari Kayacan Caddesinde soba imalatçılığı yapan 10 yıllık usta  İrfan Çiftçi mesleklerinin değişen teknolojiye ve zamana yenik düşmeye başladığını ifade etti. Sac sobalarda daha önceleri tezek ve odun kullanıldığını, son yıllarda ise vatandaşların kömürü tercih etmeye başladığını belirten Çiftçi: “kömür kullanımının yaygınlaşmasıyla soba satışları düştü. Bizde buna karşılık kömür kullanımı için sac sobaları kovalı ve ızgaralı olarak üretmeye başladık. Ancak tuğlalı soba kullanımı ve kaloriferli ev sayısının artması sac sobaya talebi her geçen gün azalttı. Şimdi bırakın şehirde köylerde bile sac soba kullanımı çok fazla kalmadı” şeklinde konuştu.

Fiyatlar 60 TL´den başlıyor

 Çeşitli soba imalatı yaptığını ve sobaların fiyatlarının 60 ila 150 TL arasında değiştiğini sözlerine ekleyen Çiftçi : “Sac sobanın yanında soba parçaları mangal gibi eşyalarda üretip satıyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen mesleğimizin eski cazibesi kalmadı. Bizlerde yıllardır bu işi meslek edinmişiz. Başka işte elimizden gelmediği için azda olsa kazandığımıza şükrediyoruz” dedi.

Bir sobanın yaklaşık 3 saatte hazır hale getirildiğini de belirten Çiftçi: “Önce sobanın kalıpları kartonlara çiziliyor. Sac makinede büküldükten sonra rulo haline getirilir, çizilen kalıba göre makasla rulo haline getirilmiş olan sac kesilir. Daha sonra kaynak yapımı için soba puntta makinesinde puntoların ayakları, kapakları ayrıca yapıldıktan sonra puntalanarak sobaya yapıştırılır. Ardından sobanın arka kısmı olan teknesi de puntolandıktan sonra sobamızın yapımı tamamlanır. Bir sobayı ortalama 3 saatte yapıyorum” dedi. 

unnamed-(1)-003.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.