Hakkari’de kış hazırlıkları başladı

Hakkari’de kış hazırlıkları başladı

Hakkari’de erken başlayan kar yağışıyla birlikte vatandaşlar kış hazırlıklarına başladı. Araç sahipleri oto lastikçilerde uzun kuyruklar oluştururken, oduncu ve sobacılarda kış yoğunluğu arttı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER 

İki gün önce Hakkari kent merkezinde kar yağ yağması ile birlikte vatandaşların kış hazırlıkları da başladı. 

Yağış ile birlikte oto lastikçilere akın eden araç sahipleri lastiklerini değiştirebilmek için uzun kuyruklar oluştururken; kentin oduncu ve Sobacılarının bulunduğu caddelerde kış hareketliliği yaşanıyor. 

Bir yandan yakacak odun alma telaşına düşen vatandaşlar, diğer yandan ise uygun fiyata soba alma uğraşısı veriyor. Fiyatların yüksekliğinden yakınan Hakkarililer keselerine uygun soba almak için ise sıkı pazarlıklar yapıyorlar. 

Oto lastikçi Naif Karaman isimli esnaf, zorunlu kış lastiği uygulaması olmasına rağmen kent merkezine yılın ilk karı düştükten sonra gelen araç sahiplerinin kuyruğa takıldıklarını söyledi.

Karaman,”Hakkari’de lapa lapa kar yağdı. Kar yağmadan da kimse kar tipi lastiklere talep olmuyor. Türkiye’de yasa çıktıktan sonra herkes özellikle buna uymalıdır. Takmayan vatandaşlar hem ceza yiyor hem de kaza yapıyor. Hakkari-Van karayolu üzerinde bulunan Güzel dere geçidinde bir çok kaza meydana geldi. Oraya bir çok zincir ve kar tipi lastik gönderdik. Dün akşam da sabaha kadar kuyruk vardı. Halen de kuyruk devam ediyor ve bitiremedik. Araç sahiplerinden ricam kar yağmadan gelip lastiklerini değiştirsinler” diye konuştu.

Aracın lastiğini değiştirmek için sıra bekleyen Necman Ölmez isimli vatandaş ise,” Dün gece geç saatlere kadar sıra bekledim bana sıra gelmedi. Herkes işini son güne bırakıyor. Ben de öyleyim. Her şey çok pahalı. Geçen seneye gör e lastikler 300 – 400 TL arttı. Geçen sene 1100 TL’ye aldığımız lastiklerin bu yıl 1300 – 1400 TL’ye alıyoruz” dedi. 

Vatandaşlar her yıl olduğu gibi bu yıl da sac sobaları tercih ederken, imalatçılar talebi karşılamak için yoğun bir emek harcıyor. Kar yağışı ile birlikte havalar soğuyunca yakacak odun satılan pazarlarda hareketlendi.

Geçen sene 1 ton odun 600 TL’ye satılırken bu sene 650 TL’ye satılıyor. 

Kış soğuğunun etkisini hissettirmeye başlaması ile birlikte Hakkarililerin uğrak adreslerinden biri ise Kayacan Caddesi üzerindeki Sobacılar çarşısı. 

20 yıldır baba mesleği olan Soba imalatçılığı yapan Zübeyt Tekçe ” Ben Sobacıyım. Her sene kış öncesi soba işine başlıyoruz. Soba yapıyoruz kova yapıyoruz. Bu sene kış erken başladı. Sobalara yoğun bir talep var. Vatandaşa hazır soba veriyoruz ama kabul etmiyorlar. İllaki yeni soba yapılmasını istiyorlar. Piyasa eskisi gibi değildir. Bu sene iyi değil 20 liralık sobaya 5 lira diyen oluyor” dedi. 

Vatandaşlar soba fiyatlarının 100 ile 800 TL arasında değiştiğini kaydederek, bütçelerine uygun bir soba almak için Sobacılar ile sıkı pazarlıklar yapıyorlar. 

8-041.jpg

1-233.jpg2-208.jpg3-160.jpg4-133.jpg

5-094.jpg6-073.jpg7-056.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.