Hakkari'de kira fiyatları uçtu

Hakkari'de kira fiyatları uçtu

Hakkari'de kiralar dudak uçuklatıyor. Sobalı evlerin kirası 850 TL, kaloriferli evlerin kirası ise 1000 – 1300 liraya kadar çıktı. Kira artışları büyük kentleri geride bırakırken kiracılar ise mağdur oldular.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Türkiye'de konut satışının en az olduğu illerin başında gelen Hakkari'de kira fiyatları cep yakıyor. Son iki yıl içerisinde polis, asker, sağlık çalışanları ile öğretmenlerin kaldığı binden fazla dairenin bulunduğu çok sayıda lojman yıkıldı ve yerlerine de yenileri yapılmadı. Buda kiraların tavan yapmasına neden oldu.

Kiralık ev bulmanın neredeyse imkansız hale geldiği kentte kira fiyatları ise Türkiye ortalamasının üzerinde çıktı.

Kiralardaki artışın en önemli sebebi ise inşaat sektöründe yaşanan durgunluğa bağlanıyor.

Hakkari Emlak sahibi Geylan Erol arsa birim fiyatlarının yüksek olduğuna dikkat çekti. Hakkarili esnaf İsmail Adıyaman ise dışarıdan gelen memurların mağdur edildiğini savunuyor.

Kent genelinde farklı kurumların personelinin kullandığı çok sayıda lojmanın yıkıldığını ve yerlerine yapılması gereken binaların yapılmadığını anlatan Emlakçı Geylan Erol, inşaat sektörünün ciddi bir durgunluk içesine girdiğini ve yatırım yapılmadığı için kiralık ev bulmanın imkansız olduğunu söyledi.

Sorunun çözümünün yeni bina yapmaktan geçtiğini söyleyen Erol, "Hakkari’de inşaat sektörüne yatırım yapmak isteyen şirketlere gerekli teşvik ve kolaylıklar sağlanmalıdır. Belediyenin imar planında konut alanı olarak belirlenen bölgelerde kat sayısının artırılması gerekir. Çünkü yatırımcı kat sayısı az olduğu için yatırım yapamıyor. Bu düzenleme yapılırsa yatırımcıyı çekersiniz” diye konuştu.

Son yıllarda gündeme gelen il ve ilçe tartışmaları nedeniyle girişimcilerin yatırım yapmadığına dikkat çeken Erol, artık bu tartışmaların son bulması gerektiğini söyledi ve ‘Kiralayacak ev bulmak imkansız hale geldi. Ev kiraları 850 ile bin 300 TL arasında değişiyor. Bulduğumuz evlerin kiraları da çok yüksek. Hakkari’de arsa metre kare birim fiyatları çok yüksektir. Bu konuda batıdaki büyük şehirler ile yarışır duruma geldik. Yatırımcıların teşvik edilmesi gerekir” dedi.

Hakkarili esnaf İsmail Adıyaman da bir çok müşterisinin yüksek kiralardan şikayetçi ve mağdur olduğunu anlattı.

Ev kiralarının asgari ücrete denk gelmesinin kabul edilemez olduğunu belirten Adıyaman, yetkililerin ve ev sahiplerinin bu soruna bir çözüm bulup, kiraların makul seviyelere çekilmesi gerektiğini söyledi.

1-20191112110628.jpg2-20191112110628.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
13 Yorum