Hakkari’de kendi imkanlarıyla müze açtı

Hakkari’de kendi imkanlarıyla müze açtı

Hakkari'de yaşayan memur emeklisi Halil İbrahimoğlu (60), 30 yıldır günlük yaşamda kullanılan yaklaşık 1500 eşyayı biriktirerek, oluşturduğu koleksiyonla müze oluşturdu.

MEHMET ÖZKAN/HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari´de yaşayan emekli memur Halil İbrahimoğlu, yaklaşık 30 yıl boyunca biriktirdiği günlük yaşamda kullanılan malzemeler ile yöresel eşyayı, emekli ikramiyesi, banka kredisi ve borç aldığı parayla evinin bahçesine müzeye çevirdiği binada sergiliyor.

Hakkari Yeni Mahalle’de yaşayan evli ve 9 çocuk babası 60 yaşındaki İbrahimoğlu, uzun yıllar boyunca Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde vatandaşların günlük yaşamlarında kullandığı eşyaları bir araya getirdi. Yaklaşık 30 yıldır ilçe ve köyleri gezen İbrahimoğlu, tencere, tabak, küp, su kabı, gaz lambası, tahta kaşık, ayakkabı, karda giyilen hedik, taş değirmen, savaş ve av aletleri, yün ayırma malzemesi, yöresel kıyafet, beşik, halı, kilim, aydınlatma gereçleri, tarım aletleri, para ile çeşitli alet ve malzemeleri biriktirdi. İbrahimoğlu, biriktirdiği yaklaşık bin 500 adet alet ve malzemeyi, emekli ikramiyesi, banka kredisi ve akrabalarından aldığı borçla evinin bahçesine iki katlı bir bina yaptırdı.

Yaklaşık 120 bin liraya mal olan binayı elindeki malzemelerle "müze"ye dönüştüren İbrahimoğlu, burada ziyaretçilerini geçmişe yolculuğa çıkarıyor.foto-galeri-icon-010-1-018.png

İbrahimoğlu; Bu müzeyi kurmamın sebebi 1987’de Van’a gittim ve oradaki müzeye uğradım oradaki heykelleri gördüm dikili taşları eşyaları gördüm sordum orda bunları nerden getirdiniz kimler verdi size bunları merak ettim bunun üzerine onlarda bu heykeller, dikili taşlar bize Hakkâri’den geldi dedim para karşılığı onlarda yok Hakkari’de müze olmadığı için buraya getirdik muhafaza altına almışız. Ben onlara peki bunlar kaybolursa ne olacak onlarda bana biz deriz kayboldu gitti tutanak tutarız bunun üzerine ben çok üzüldüm koskoca bir Hakkâri’de 20 bin yıllık bir vilayette bir müzenin olmadığını düşündüm taşındım ondan sonra hep hayalim oldu Hakkari’de bir müze açılmasını arzu ettim dedim kim açarsa açsın baktım kimse merak etmedi bu nedenle bazıları para ile verdi bazıları da hediye olarak getirdiler. Bin 2 bin hatta 3 bin 4 bin yıla dayalı paralar var küpler var yüz yıllık 200 yıllık eşyalar var makas, koyun kırkma makası desen, orak desen yani hepsi Hakkari ve kazalarında kullanılan eserlerdir bunların hepsi Hakkari yöresi ile ilgilidir. Yani dedelerimizin, dedelerimizin dedelerinin kullandığı eşyalardır. Eski bayanların sandığıydı eşyalarını elbiselerini her şeylerini bu heybenin içine dolduruyorlardı. 2016’da emekliye ayrıldım emekli maaşımla buranın hafriyatını açtım ondan sonra demir ve çimentosunu aldım usta tuttum ustalar inşaatı yaparken yarıda kaldı param yetmedi param yetmeyince iki sefer bankada kredi çektim 50 bin tl kredi çektim ve faizde çok oldu 20 bin faizi olmuş eski eşyaları korumak için gelecek kuşaklar için nesil için geçmişi unutmamak için bunları sergiledim korudum yani herkes bilsin Hakkari’nin müzesi var buraya gelen Cumhurbaşkanı olsun, başbakan olsun, bakanlar olsun, akademisyenler olsun, dış ülkeden gelenler burayı gelsinler Hakkari’nin geçmişini tanısınlar bilsinler tarihini bilsinler kültürünü bilsinler onun için kurdum. Ben dükkanlara da borçlu kaldım 65 - 70 bin tl falan yani bu eşyaların çoğuna epey para verdim ben sayın Hakkari valisi Cüneyit Orhan Toprak’tan yardım bekliyorum gelip burayı görmesini arzu ediyorum burada müzeyi daha ilerletmeye çalışayım. Hakkari ile ilgili eserler müzemizde bulunmaktadır görmek isteyenler varsa buyursun gelip görsünler dedi.

El değirmeni çeviren İbrahimoğlu, bununla bulgur yaptıkları mısır ve buğday öğüttüklerini eski fabrika olduğunu belirtti.

video-ikonu-015.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.