Hakkari’de kar festivali

Hakkari’de kar festivali

Hakkari’de Valilik, İl özel İdaresi; Üniversite, Kültür ve Turizm il Müdürlüğü, Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlüğü ve Belediye tarafından Merga Bütan Kayak tesisinde 'Kar festivali' düzenlendi.

ZEKİ DARA - MEHMET ÖZKAN / HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Kent merkezine  12 kilometre mesafede bulunan Mergabütan Yaylasındaki Kayak Merkezinde düzenlenen festivale  Hakkari Valisi Cüneyit Orhan Toprak, İl jandarma komutanı Tuğgeneral Ferdi Korkmaz, İl Emniyet Müdürü S. Suvat Dilberoğlu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Reşit Güldal, İl Kültür ve Turizm Müdürü İdris Ağacanoğlu, Kayak Federasyonu Hakkari İl Temsilcisi Turgut Besi, kurum amirleri ve binlerce kayak sever katıldı.

Sabahın erken saatlerinde servisler ve özel araçları ile festivalin düzenlendiği kayak tesisine geçen vatandaşlar, kalınlığı 2 metreyi bulan kar üzerine hem semaverlerini kurup çay yaptılar hem de ızgaralarını çıkartıp kar üzerine kebap keyfi yaptılar.

Ellerindeki meşalelerle kayak pistinden inen kayakçıların gösterisi ile başlayan festivalde, kayak, kar üstünde güreş, kar üstünde rafting ve kar üstünde voleybol oynandı.

Vali Toprak ve protokol üyelerinin festival alanına girmesi ile startı verilen etkinlikte zirveden meşalelerle inen kayakçılar ilgi odağı oldu.

Burada konuşan Vali Toprak, Allah’ın insanlara bahşettiği en güzel nimetlerden olan iyi değerlendirildiğinde ekonomiye, sosyal hayata ve spor hayatına imkan sağlayan karın en güzel şeklini aldığı Hakkari’de böylesi bir festivalde sizlerle birlikte olmanın gururunu yaşıyorum dedi.

Hakkari’nin dağlarında ve yaylalarının çok güzel olduğunu kaydeden Vali Toprak, “Nisan ayına birkaç gün kalmasına rağmen halen kristal ve toz halindeki bu kar üzerinde bulunmak buranın kış sporlarına ne denli müsait olduğunun bir göstergesidir. Türkiye’nin bir çok yerinde havaların ısınmasıyla birlikte kayak sezonu kapalı ve oteller gelecek sezon için hazırlık yapmakta. Fakat yaklaşık bir haftadır Hakkari’de yağan kar burada tam olarak zirvesine ulaşarak kalın bir katman halinde bizlerin istifadesine devam ediyor. Halen 2 metrenin üzerinde özelliğini kaybetmemiş kayak için çok elverişli bir zaman ve mekan durumda. En az 25 gün daha kayak severlere hizmet verecek durumda. Kar festivalimizi Mart ayının sonuna planlamamızın bir sebebi buradaki kar kalitesini ve sezonun uzunluğunu bütün Türkiye’ye ve kayak severlere göstermekti. Gençlik Spor Müdürlüğümüzü, İl Milli Eğitim Müdürlüğümüzü ve Kültür Müdürlüğümüzü etkinlikteki emeklerinden dolayı kutlamak istiyorum” şeklinde konuştu.

Sporcular tarafından kar raftingi, ayaklı kayak yarışması, kar güreşi ile ABD’de bezbol olarak oynanan Hakkari’ye özgü yöresel oyunu şekanê (beze sarılı küçük ve yuvarlak bir topa sopayla vurulması) yarışmaları düzenlendi.

Yarışmaların ardından Vali Toprak ile eşi Kürtçe ve Türkçe şarkılar eşliğinde vatandaşlarla kol kola girerek halaylar çektiler.

Daha sonra festivale katılan vatandaşlara ücretsiz yöresel yemekler ikramı yapıldı.

Devlet erkanı, vatandaş ve öğrencileri buluşturan, festival Kürtçe müzikler eşliğinde kar üzerinde çekilen halaylar ile son buldu.

foto-galeri-001.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.