Hakkari’de İŞKUR’un dokunduğu hayatlar

Hakkari’de İŞKUR’un dokunduğu hayatlar

Genç nüfus oranının en yüksek olduğu ve işsizliğin kol gezdiği Hakkari’de istihdam alanında önemli değişim ve dönüşümlerin önünü açan ve binlerce kişiye ekmek kapısı olan İŞKUR  teşvik ettiği projeler ile dezavantajlı kesimlerin umudu oldu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre, 2018 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 15,8'ini 15-24 yaş grubundaki genç nüfus oluştururken, genç nüfus oranının en yüksek olduğu kent yüzde 25,4 ile Hakkari, aynı zamanda işsizlik oranının da en yüksek olduğu iller arasındaki yerini koruyor.

İşsizliği önleyerek işgücü piyasası istihdamına katkı sunan, iş ve meslek analizleri yaparak İstihdamı geliştiren İŞ-KUR, bir yandan meslek edindirme kursları aracılığı ile personel yetiştiriyor diğer yandan ise engelli ve eski hükümlü vatandaşlara kendi işlerini kurma imkanı sağlıyor.

Mesleki eğitim kursları, işbaşı eğitim programları, girişimcilik eğitim programları, toplum yararına çalışma programları ile binlerce insanın hayatına dokunan İŞKUR, özel sektöre yönelik İstihdam Garantili Mesleki Eğitim kursları aracılığı ile işsizlerin mesleki niteliklerini geliştiriyor.

İŞ-KUR İl Müdürü Ahmet Kızılkaya, hayata geçirdikleri projeler sayesinde hem istihdam sağladıklarını hem de insanların hayatını değiştirdiklerini söyledi.

Hakkari’nin organize sanayi bölgesi olmayan tek il olduğuna dikkat çeken Kızılkaya, kurum olarak hayata geçirdikleri projelerin kıymetinin çok daha fazla olduğunu ifade etti ve il genelinde hayata geçirdikleri 100 ayrı proje ile yüzlerce aile için umut olduklarını sözlerine ekledi.

‘Kadın Üst Giysileri Dikim Elemanı’ projesi ile Büşra Dikimevi sahibi Nurgül Koyun, İŞKUR’un sağladığı imkanlar ile hem mesleğini icra ediyor hem de genç kadınlara iş imkanı sağlıyor.

15 yıldır tekstil sektöründe faaliyet gösterdiğini anlatan Koyun, “İş-Kur işbirliği ile 10 kişilik istihdam garantili kurs açtım. 3 yıldır da iş başı programlarından yararlanıyorum. İş-Kur ile çalıştığım için çok mutluyum. Çünkü İş-Kur sayesinde işimi daha da büyüttüm. Büyük destek aldım. Bende birçok kişiye ekmek kapısı oldum” ifadelerini kullandı.

Yüksekova ilçesinde faaliyet gösteren bölgenin en büyük plastik fabrikası olan GKS’nin sahibi Salih Akdoğan, İstihdam Garantili Mesleki Eğitim Kursları aracılığı ile ‘Plastik Rotasyonel Kalıplama Operatörü’ mesleğinde kalifiyeli eleman yetiştirdiklerini bunu da İŞKUR sayesinde yapabildiklerini anlattı.

Plastik fabrikasında çalışan evli ve 7 çocuk babası Alahattin Keği, 6 aydır – İŞKUR’un sağladığı imkanlar ile evine ekmek götürdüğünü belirtti.

Hakkâri Üniversitesi öncülüğünde 10 kurumun paydaş olduğu “Hakkâri Girişimci Kadınlarını Yetiştiriyor” Projesi ile 75 kadın girişimciye kurs imkanı sağlayan İŞKUR, ayrıca Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile beraber “Yöresel Kilim Dokuma” mesleğinde mesleki Eğitim Kursları düzenliyor.

Hakkâri Girişimci Kadınlarını Yetiştiriyor Projesi kapsamında eğitim alan Sinem Şahin, gördüğü kurs sonrasında hayalindeki projeleri hayata geçirmeyi umuyor. 

Engelli ve eski hükümlülerin kendi işini kurmasına ön ayak olan İŞKUR,  bu yönü ile dezavantajlı olan vatandaşların iş kurmalarını sağlıyor.

Yüksekovalı eski hükümlü Mehdi Tımarcı, ilçeye bağlı Karlı köyünde İŞKUR projesi ile kendi işini kurdu. İşsiz olan Tımarcı, İŞKUR’un verdiği destekle evinin bir bölümünde yufka ve erişte üretimi yapıyor.

Yine Yüksekovalı engelli Mahsuma Keser, İŞKUR’dan aldığı destekle ilçede açtığı lokantada eşine ve çocuğuna iş imkanı sağladı. İŞ-KUR’un İşbaşı Eğitim Programlarından da faydalanan Keser birçok işsize de istihdam sağlıyor.

Eski hükümlü Selahattin Ölmez ise İŞKUR’a sunduğu küçükbaş hayvan yetiştiriciliği projesi sayesinde hayvan işletmesini açtı. Her yıl sayıları giderek artan hayvanların 3 yılsonunda iki ya da üç katına ulaşarak büyük bir hayvan işletmesinin sahibi oldu.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-052.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.