Hakkari'de Dini mekanlar Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Hakkari'de Dini mekanlar Turizme Kazandırılmayı Bekliyor

Hakkari’de Nasturilere ait olduğu sanılan Halil Kilisesi onarılmayı bekliyor.


HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Kent merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıktaki Depin mevkiinde bulunan ve Nasturilere ait olduğu sanılan bin 500 yıllık geçmişe sahip Halil Kilisesi, bakımsızlıktan yıkılmaya yüz tuttu.

Geçmiş dönemlerde ayinlerin yapıldığı tahmin edilen tarihi dini mabed, şimdilerde duvarları yıkılmış ve çökme tehlikesi ile karşı karşıya. Kentteki turizm mekanları arasında ilk sıralarda yer alan tarihi kilise, yıkılma tehlikesine karşın, her yıl özellikle ilkbahar ve yaz aylarında yerli yabancı binlerce kişinin ziyaretine uğruyor. Bu yılda ayakta kalmayı başaran kilisenin, yapılacak olası bir restorasyon çalışması sonucunda ziyaretçi akınına uğrayacağı tahmin ediliyor.

 Zap Vadisi’nin diilere destan yeşillik ve güzelikleri arasında bir inci tanesi gibi duran tarihi kilise, bölgede ağır geçen kış koşulları nedeniyle büyük ölçüde tahrip olurken, onarılarak kent turizmine
kazandırılacacağı günü bekliyor.

Benzer birçok yapının tahrip olduğu bölgede özellikle defineciler, geçmiş dönemlerde altın bulma
umuduyla başta Koçhanis Kilisesinin (Mar Şalita) bulunduğu Konak köyü, Depin de Bulunan Tarihi Halil Kilisesi, çevre köylerde bulunan büyük küçük diğer kiliseler ve özelliklede Nasturilere ait tarihi bir çok mezarı kazarak tahrip etmiş durumda.

Bölgenin değişik noktalarında bulunan birçok tarihi yapının restore edilmeyi beklediğini ifade eden
vatandaşlar, definecilerin yaptıkları kazılar ve ağır kış şartlarına rağmen kiliselerin ayakta kalmayı başardığını belirttiler. 

img_4788.jpgimg_4830.jpgimg_4793.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.