Hakkari’de 'Bir Kadın Bir Hayat'

Hakkari’de 'Bir Kadın Bir Hayat'

Hakkari’de 2 ay önce kurulan “Bir Kadın Bir Hayat Derneği”, kentte Kadını Güçlendirme Merkezi açmayı hedefliyor.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari’de aylarca kent merkezi, köy ve mezralarda yürütülen çalışma sonucunda “Bir Kadın Bir Hayat” adıyla bir dernek kuruldu. 2 ay önce kurulan derneğin 7 kişilik yönetiminde 5 kadın 2 de erkek bulunuyor. Kentte yaşanan kadın intiharlarının kendilerini böylesi bir çalışmaya ittiğini dile getiren derneğin Başkanı Derya Kızılboğa, kadınların karşılaştıkları sorunlar karşısında yalnız olmadığına vurgu yaptı. Kentte bir Kadını Güçlendirme Merkezi açmayı hedeflediklerini paylaşan Kızılboğa, örgütlenmenin önemine vurgu yaptı. 

‘KADINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR AZ’ 

Derneğin hiçbir kurum ve kuruluşa bağlı olmadığını ifade eden Kızılboğa, hazırlanacak projelerden gelecek hibeler ve sponsorlardan elde edilen gelirler ile ayakta kalmak istediklerini belirtti. Kentin böyle bir derneğe ihtiyaç duyduğuna işaret eden Kızılboğa, “2015 yılında birkaç kadın kentte artan kadın intihar vakalarını araştırmak ve önüne geçmek amacıyla bir proje hazırlamak için çalışma başlattık. En son aldığımız bilgide 10 yaşında bir kız çocuğu intihar etmişti ve bunun sebeplerini araştırmak istedik. Van ve Hakkari illerini kapsayan kadın intiharları ve çocuk hak ihlalleri üzerine bir çalışmaydı. Bölgede birçok köy ve mezrada 5 ay boyunca çalışma yürüttük. Yapılan araştırmanın sonucu belliydi ancak sebeplerini araştırma gereği vardı. Sebeplerine ulaştığımızda kentte kadın derneklerinin olmaması, olan iki derneğin de kadına ulaşmada istenen sonucu vermediğini gördük. Ki zaten dernek olarak çalışan bir kurum kapanmıştı. Belediyeye bağlı çalışan kurum ise sadece şiddeti önleme üzerine bir çalışma yürütmüş ve bize göre çalışmalar zayıf kalmıştı. Bizler de bu sorunların ancak örgütlü bir yapıyla üzerinden gelinebileceğine kanaat getirerek Bir Kadın Bir Hayat Derneğini kurduk” dedi. 

ASIL AMAÇ GÜCLENDİRME MERKEZİ

Asıl amaçlarının Kadını Güçlendirme Merkezi açmak olduğunu vurgulayan Kızılboğa, bunun için önümüzdeki bir yıl boyunca kentte çalışma yürüteceklerini belirtti. Çeşitli etkinlikler yaparak bir duyarlılığın yaratılması çalışmasıyla işe başlayacaklarını ifade eden Kızılboğa, “Burası Hakkari çok kadim bir şehir ve aile bağları aşırı derecede kuvvetli. Ancak tarihteki örneklerine zıt bir şekilde kadın ötekileştirilmek isteniyor. Oysa tarih boyunca kadın bölgede söz sahibiydi ve yönetim erkinde karar sahibiydi. Ancak ataerkil bir yaşamın dayatılması ve devletin politikaları sonucunda kadın meta olarak görülmeye başlandı. Başlık parsı ile satılmaya başlandı” diye belirtti. 

‘ÇÖZÜME ERKEKLERİ DE DAHİL EDİYORUZ’ 

Kadın derneğinde erkek yöneticinin yer almasına değinen Kızılboğa, sorunun toplumsal bir sorun olduğunu ve bundan dolayı erkeğinde çözüme dahil edilmesi gerektiğini söyledi. Kızılboğa, “Yönetim kurulumuz 7 kişiden oluşuyor. 5 kadın 2 erkek. Yönetim değişse de bu sayı değişmeyecek. Kadın yalnızlaştırılmış ve bilgiye ulaşması engellenmiş. Bizler ilk olarak bunu aşacağız. Asıl amacımız kadına eski itibarını kazandırmak. Beraber başaracağız çünkü biz kadınız çünkü biz güçlüyüz. Derneğimizde kural kaide yok. Herkes gelebilir ve birbirimizden çok şey öğrenebiliriz” diye konuştu. 

‘YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ’ 

Derneğin yönetiminden Şehriban Acar ise tüm olumsuzluklarına rağmen yollarına devam edeceklerini ifade ederek, şunları söyledi: “Küçük bir şehir. Yaşananlar hemen duyula biliniyor. Ancak maalesef yaşananların üstünü örtme gibi bir sorun var. Hem aileler hem de devlet tarafından yaşanan olayın duyulmaması isteniyor. Daha kötü olur diye aslında üstünün kapatılması daha kötüye sürüklüyor. Bu yüzden dernekleşme yolunda ve sonrasında en büyük sorun olarak bununla karşılaşıyoruz. Ama sorunu tespit ettiğimizi düşünüyoruz ve çalışmalarımızı azimle yürüteceğiz.” 

o.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum