Hakkâri’de bir ilk: Organik Tarım Evi açılıyor! VİDEO FOTO

Hakkâri’de bir ilk: Organik Tarım Evi açılıyor! VİDEO FOTO

Hakkari’de yerel ekonominin güçlendirilmesi ve kadınların ekonomik hayata katılmasını sağlamak için “Organik Saklı Şehirler Projesi” hayata geçirildi. Köylerde üretilen sebze - meyveler ile doğada yetişen bir çok doğal ürün pazarda yerini alıyor.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari’de yerel ekonominin güçlendirilmesi ve kadınların ekonomik hayata dahil etmek amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen ‘Organik Saklı Şehirler’ projesi Hakkari’de faaliyete geçirildi.

Proje kapsamında İtalya'ya bir çalışma ziyareti gerçekleştirildi. Bağlar Mahallesi Sanayi mevkiinde ‘Organik Tarım Evi’ kuruldu. Kurulan ‘Organik Tarım Evinin’ bünyesinde organik ürün satış merkezi ve yöredeki organik ürünlerin kullanıldığı yöresel yemek işletmesi açıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından finanse edilen, Kadın Girişimciler Derneği ile Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifinin iştiraki ile yürütülen proje kapsamında Hakkari’nin kırsal kesiminde kadın eli ile üretilen ancak pazarda yerini bulamayan bir çok doğal ürün paketlenerek piyasaya sürülüyor.

Sebze ve gıda fiyatlarının el yaktığı bir dönemde hayata geçirilen proje ile kadınlar ek gelir elde ederken, vatandaşlar da ucuz fiyata doğal ve organik ürünlere kavuşabilecek.

Köylerde temin ettikleri ürünleri Organik evde ayıklayıp paketleyen kadınlar ürünleri satışa hazır hale getirip raflara yerleştiriyorlar.

Projenin iştirakçileri arasında yer alan Hakkari Kadın Girişimciler Derneği Başkanı Sevda Keskin, ‘Organik Saklı Şehirler Projesinin’ Tarım ve Orman Bakanlığı ile İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından desteklendiğini söyledi.

Projenin Hakkari için çok önemli olduğunu vurgulayan Keskin, “ Dernek olarak bu projenin iştikakçısıyız. Kadın istihdamını sağlamak amacıyla bu projede yer aldık. Özelikle de kırsaldaki kadının ürettiği ürünleri bu satış noktasında pazarlamayı hedefliyoruz. İlk etapta saha çalışması yürüttük. Bir çok gezdik bir çok kadın ile görüştük burada hazırlanabilecek ürünleri tespit ettik. Ürünlerimiz arasında reçellerimiz var, kompostolarımız var. Menemenlerimiz, biber soslarımız var. Kurutulmuş otlarımız sebze ve meyvelerimiz var. Bunların hepsi bu satış marketinde satışa sunulacak. Bu ürünleri seçerken özelikle zirai ilaç kullanılmayan ürünleri seçtik. Temel amacımız kadının önün açarak istihdam sağlayıp kadını güçlendirmektir. Kadın ekonomisini güçlendirmeyi hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Keskin, projeye desteklerinden dolayı Hakkari Valisi İdris Akbıyık ve vali yardımcıları ile Tarım ve Orman İl Müdürü Vahap Şimşek, Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı projenin mimarı İdris Uce'ye teşekkür etti.

Hakkari Çiçeklerin Özü Kadın Kooperatifi Başkanı Elif Ermağan ise köylerde çalışan kadınların ürettiği ihtiyaç fazlası ürünleri ‘Organik Tarım Evi’nde piyasaya sürdüklerini bununda kadınların kendi ayakları üstünde durması için çok önemli olduğunu söyledi.

Projede çalışan Sibel Adıyaman da, “Organik saklı Şehir Projesinde aktif olarak yer alıyorum. Biz burada köylerde saha çalışmalarımızda dağlarda yaylalarda toplanan otlar, bağ bahçelerde yetişen kurutulmuş sebze ve meyvelerden elde ettiğimiz ürünleri getirip marketimizde satışa sunuyoruz. Ürünlerimizi buraya getirdikten sonra ayıklayıp paketliyoruz. Raflarımızda kompostolar, menemenler, acı soslar gibi bir çok çeşit ürünümüz var. Yaylalarda toplanan doğal ürünlerimiz var. Amacımız özelikle kırsaldaki bayanların istihdamını sağlamak Onların elde ettiği ihtiyaç fazlası ürünlerin ellerinde kalmaması bir şekilde fazla ürünleri burada satışa sunmak istiyoruz” diye konuştu.

Hakkari ve bölgede bir ilk olan ‘Organik Tarım Evinin’ 8 Mart Dünya Kadınlar Gününde açılışının yapılması bekleniyor.

foto-galeri-icin-tiklayiniz-005.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum