Hakkari’de besicilerin yüzü gülmüyor

Hakkari’de besicilerin yüzü gülmüyor

Hakkari’de uzun ve çetin geçen kış ayları nedeniyle hayvanlarının yemleri tükenen küçük baş hayvan yetiştiricileri, parayla ot balyaları almak zorunda kaldıkları için zor günler yaşıyorlar. 

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinde önemli yere sahip olan Hakkari'de bu yıl kış sert ve beklenenden uzun geçince besiciler, hayvanlarına ot ve yem bulmakta zorlanıyorlar.  

Geciken bahar nedeniyle ot ve saman stoklarının tükendiği kentteki hayvan yetiştiricileri, satın aldıkları ot balyalarını sırtlarında köye taşıyıp atadan kalma demir el makasıyla kıyarak hayvanlarını doyurmaya çalışıyor. 

Son dönemlerde yaylalarına çıkamadıklarını ve bir çok bölgenin güvenlik gerekçesi ile yasaklanması nedeniyle yeterince ot biçemediklerini ileri süren besiciler, bu sene kışında uzamasıyla hayvanlarının aç kalma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade ediyorlar.

Kırıkdağ Köyü Aşağı Derecik Mezrasında 30 yıldır çobanlık yaptığını ifade eden Tahsin Yiğit,  kışın uzun sürmesi nedeniyle büyük güçlükler ile karşılaştıklarını söyledi.

Bölgenin en önemli geçim kaynağının hayvancık olduğuna dikkat çeken Yiğit, "Ülkemiz hayvancılığa yeteri değeri vermiyor. Şuan Avrupa’ya baktığımız zaman küçük ve büyük baş hayvan besiciliğine daha çok önem veriliyor. Oysa biz verimli ve bilinçli şekilde bu hayvanlara bakarsak eti yabancı ülkelerden ihraç etmeyiz. Şüphesiz dış ülkelere ihraç ederiz ama ithal etmeyiz. Bizim de devletimizden isteğimiz insanları hayvancılığa biraz daha teşvik etmesidir” dedi.   

Kışın beklenenden uzun sürmesi nedeniyle ot ve saman bulunamadığını anlatan Yiğit, ”Stoklarımız tükendi. Biz  hayvanlarımız için samanı satın alıyoruz. Buda maliyetlerimizi yükseltiyor. Böylece biz besicilerin kazancıda düşüyor. Bölgemizde soğuk ve sert geçen kış ayları yüzünden hayvanlarımızın samanı tükendi. Kuzulama dönemini geride bıraktık. Yüzlerce kuzu doğdu. Ot yiyecekler ama halen dağlarda kar var. Parayla aldığımız otları sırtımızla taşıyor ve el makasıyla kesip doyurmaya çalışıyoruz. Yasaklı yaylalarımız serbest olursa biçeneklerimizi kendimiz biçip maliyetimizi arttırırız" şeklinde konuştu. 

2-20190414100219.jpg

5-431.jpg3-794.jpg

1-20190414095923.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.