Hakkari'de Ay'ın Etrafında İlginç Çember oluştu!

Hakkari'de Ay'ın Etrafında İlginç Çember oluştu!

Hakkari'de havanın kararmasının ardından Ay'ın etrafını saran çemberin görüntüsü, vatandaşların ilgisini çekti.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Saturn gezegeni gibi Ay'ın etrafı bir çember ile sarıldı. Muhteşem bir görüntüye bürünen Ay'a, Hakkarililer bakmaktan kendilerini alamadı. Geçen 1 saatlik sürenin ardından Ay'ın çevresindeki çember de yok oldu.

ÇEMBER NASIL VE NEDEN OLUŞUR?

Güneş veya ayın etrafında görülen dairesel ışıklar hale olarak adlandırılır. Bu görüntü, güneş ya da ay ışıklarının buz kristalleri içinden geçerken kırılması nedeniyle oluşur. Bundan dolayı halenin görülmesi sirüs türünden bulutların varlığına işaret eder. Yay, büyük hegzagonal buz kristallerinin uzun eksenlerinin yeryüzüne paralel olacak şekilde düşmeleri halinde meydana gelir. Parlak ışık yayı, güneş ışınlarının buz kristalleri tarafından kırılması sonucu meydana gelir.

En yaygın görülen hale, 22o yarıçaplı haledir, buna küçük hale denir. Bu haleler, kolon tipindeki çok küçük buz kristallerinin (çapı 20 μm'den küçük) varlığında meydana gelirler. 46o yarıçaplı hale (büyük hale) durumunda da kolon tipindeki buz kristalleri sözkonusudur. Ancak bu durumda buz kristallerinin çapı 15-25 μm arasında değişir.

Ay'ın Etrafında İlginç Çember!
Ay'ın Etrafında İlginç Çember!
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum