Hakkari’de ayılara karşı ‘Elektroşoklu çit’ tedbiri

Hakkari’de ayılara karşı ‘Elektroşoklu çit’ tedbiri

Hakkari'de pek çok yöntem denemelerine rağmen kovanlarını ayılardan koruyamayan arıcılar, çareyi kovanların çevresini güneş enerjisi ile çalışan elektroşoklu çit ile çevirmekte buldu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari'de arıcılar, "beleşçi" olarak nitelendirdikleri ayıların kovanlarına zarar vermesini önlemek için ilginç yöntemler deniyor.

Hakkari Merkeze bağlı Bay Köyünde 20 yıldır arıcılık işi yapan Ayhan Beyter, her yıl 20 -25 arısını ayılara kaptırınca çareyi güneş enerjisi ile elektroşoklu çit sisteminde buldu.

Beyter, kurduğu sistem ile hem arılarını koruduğunu hem de başka arıcılara yardımcı olduğunu söyledi.

Sistemi kurmadan önce ayıların her defasında kovanlarına saldırdığını ve tahrip ettiğini belirten Beyter, "Hakkari Bay köyü yaylasında arıcılık ile uğraşıyorum. Yıllardır ayıdan çok zarar gördük. Geçen sene elektronik çit sistemini devreye soktuk. Şok ile ayıyı arıdan uzaklaştırıyor” dedi.

Elektroşok sistemi ile ilgili bilgi veren Beyter, “Bu sistem sensörlüdür. İsterse gece çalışıyor isterse gece gündüz çalışıyor. Biz sadece gece devreye sokuyoruz. Sensör karanlık bastığında devreye giriyor. Aydınlık olduğunda devre dışı oluyor. Güneş paneli ile güneşten aküyü dolduruyor. Aküden cihaza cihazdan tellere enerji veriyor. Arının etrafını komple 3 telle sarıyoruz. Galvanizli tel ayı geliyor bu tele tuzak olduğunu biliyor. Bir dokundu mu elektroşok olduğunu anıyor. Geri kaçmaya çalışıyor zarar vermiyor sadece şok verip korkutuyor” ifadelerini kullandı.

Bu sistem ile ayıdan kurtulduklarını anlatan Beyter, sistemi bağ bahçe işi ile uğraşan ancak ayı ve domuz gibi yabani hayvanlardan şikayetçi olan çiftçilere de önerdi ve şunları söyledi: “Arılarımız şuan gayet rahat çalışıyor, bu sıkıntıdan kurtulduk. Geçen sene ilk elektroşok sistemini kendi arılığımda kurdum. Bunu arkadaşlara da tavsiye ettim. Yaklaşık 40 arıcıya bu çit sistemini kurduk. Kurduğumuz arıcılar memnun. Artık arılar ayıdan zarar görmüyor. Bunu sadece ayılara karşı değil bağ ve bahçe için domuza karşı diğer yabani hayvanlara karşı öneriyoruz. Halkımız için çok faydalı bir çit sistemidir”

2-20200729071939.jpg3-20200729071939.jpg5-674.jpg6-484.jpg

1-20200729073024.jpg9-161.jpg3-20200729073025.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.