Hakkari ve ilçelerdeki  bina ve daire sahiplerinin dikkatine!

Hakkari ve ilçelerdeki bina ve daire sahiplerinin dikkatine!

Hakkari ve ilçelerinde Isı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek ‘Enerji Kimlik Belgesi’ temin edebileceğiniz GLOBAL Danışmanlık ve Mühendislik faaliyete başladı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

2 Mayıs 2017 tarihinden itibaren mevcut binalar için “Enerji Kimlik Belgesi (EKB)” zorunluluğu başlamıştı. 

Enerji Kimliği olmayan yapıların alım ve satımı yapılamayacak. Enerji Kimlik Belgesi uygulaması ile yapıların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyacak. Enerji Kimlik Belgesi yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkileyecek. 

Enerji Verimliliği Kanunu’na göre, 2011’den önce yapı ruhsatı almış tüm binalar için EKB zorunluluğu ise 2 Mayıs 2017’de başladı.  Bu tarihten sonra bina alım-satımlarında EKB olmadan işlem yapılamayacak. Uygulama ile alım yapacak vatandaş da aldığı yapının enerji sınıfını bilecek, tercihini de buna göre yapabilecek. Enerji kimliğinin, yapının fiyatını da etkilemesi mümkün olacak. 
Enerji Kimlik Belgesi, 2011 öncesi binaların enerji verimliliği sınıfını gösterecek. A’dan G’ye kadar 7 kategoride enerji sınıfı var. Yeni binaların, en az C kategorisini tutturması gerekiyor. Ancak mevcut yapılar için seviye zorunluluğu yok. Söz konusu belge, dairelere ya da konutlara değil, binalara veriliyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirleyecek.
Hakkari’de faaliyet gösteren GLOBAL Danışmanlık ve Mühendislik firması da Hakkari ve ilçelerinde Enerji Kimlik belgesi verme yetkisi bulunan tek firma 

Hakkari il ve ilçelerinde Enerji Kimlik Belgesi Düzenleyen EKB PROJE Firma Satış Yetkilisi; Necati Duman, bu belge ile binaların işletimi ve kullanımı sırasında performans ölçümü yaptıklarını ve belgenin aynı zamanda beyanname olacak, enerji tüketim sınıfını gösterecek, başka bir ifade ile binanın nüfus kağıdı gibi olacak dedi. 

Duman şunları söyledi: “01 Ocak 2011 tarihinden önce bina yaptırdınız bu binalar için de kanunun yürürlük tarihi olan 5627 sayılı enerji verimliliği kanunune istinaden 18.04.2007 tarihinden itibaren 10 yıl içinde enerji kimlik belgesi alınması zorunludur. Bina alıp satarken de bu kimlik belgesinin olması şarttır. 31.12.2019 yılından itibaren Enerji Kimlik Belgesi olmayan binalar Su, Elektrik, Doğalgaz aboneliklerini alamayacak, Dairesini kiraya veremeyecek ve aynı zamanda satamayacak. Enerji kimlik belgesini almak isteyen vatandaşlar mevcut binaları için Çevre ve Şehircilik bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş, Enerji kimlik belgesi uzmanı istihdam eden Enerji Verimliliği Danışmanlık şirketlerine başvurabilirler. Enerji Verimliliği Danışmanlık Şirketleri, binanızı inceler ve binanın yapım yılını, yönünü, konumunu, yalıtımını, çatı, dış cephe mantolama, döşeme ve teknik bilgileri toplamaktadır. Enerji Kimlik belgesi binanın tümü için geçerli olmaktadır. Bu belge 10 yıl gibi bir süre geçerlidir. Fakat süre zarfında yapılacak değişiklikler sonrasında, isteğe bağlı olarak, yenilenebilmektedir. Binanın; ısıtma, sıhhi sıcak su, soğutma, havalandırma, aydınlatma faktörlerinde ayrı ayrı değerlendirilip bunların sonucunda toplam bir sınıfa tabi tutulmasıdır. Bu sınıflar beyaz eşyalarda olduğu gibi (A–B–C–D–E–F–G) şeklindedir. Alınabilecek en iyi sonuç A, en kötüsü ise G’dir”


              GLOBAL Danışmanlık ve Mühendislik EKB PROJE: Necati DUMAN


                Adres :   Bulak  Mah.   Cumhuriyet   Cad. 
                  İdem İş Hanı Apt: 13/3 Polen Simit Sarayı Üstü
                  Merkez / HAKKARİ          GSM : 0530 085 28 50 
                  e-mail     :     [email protected]
                  web        :         www.ekbproje.com

3-380.jpg

2-461.jpg1-493.jpg3-382.jpg

dsc_3629.jpg4-329.jpg2-460.jpg6-162.jpg5-228.jpg4-328.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.