HAKKARİ SPOR ŞEHRİ OLUYOR…

Sporun insan sağlığı üzerindeki etkisi herkesçe bilinmektedir. Ancak sporun toplumlar üzerinde farklı etkileri oluşuyor. Yapılan spor branşlarının çeşitliliği ile toplumlarda ki spor algısı da buna göre değişiyor.

Yaşam bölgelerinin coğrafik konumlarına ve çeşitli imkânlarına göre spor, yaşam ünitelerinde yerlerini alıyor.

Bu bağlamda Hakkari ilimizin sporun merkezi haline gelme yolunda ciddi adımlar atılıyor. Hakkari insanının spora ve sanata olan yetenekleri bilinmektedir. Bunun en bariz örneği, Hakkari kız futbol takımımızın inançla ilerlemesi ve bu gün Türkiye’de birinci ligde mücadele ediyor olması.

Diğer taraftan daha altı ay öncesine kadar Hakkari de Rafting branşı adına hiçbir şey yokken, bu gün çok kısa sürede kurularak katıldıkları Rafting Türkiye Şampiyonasında son üç müsabakada Ulusal dereceye ulaşmış, iki tane Türkiye üçüncülüğü, bir de Türkiye ikinciliği dereceleri ile bir ilke imza atmış Cilo Rafting Takımının başarısı.

Hakkari de doğa sporları alanında faaliyet yürüten Cilo Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Derneği bünyesinde kurulan “Hakkari Cilo Rafting Takımı” bundan altı ay önce kuruldu. Bünyesinde genç kız ve erkek takımları oluşturdu. Zap vadisinde Rafting antrenmanlarına başlayarak inançla, azimle, özveri ile çalışmaya başladılar.

Bir aylık çalışma sonrasında Tunceli ilinde yapılan Türkiye Rafting Şampiyonası ikinci ayak yarışmasında Türkiye üçüncüsü oldular. Bir süre sonra Van’nın Çatak ilçesinde yapılan Türkiye Rafting Şampiyonası üçüncü ayak müsabakasına katılan Hakkari Cilo Rafting Takımı yine Türkiye üçüncülüğü ile ilimizi kürsüde temsil etti.

ZAP SUYU RAFTİNG İLE ANILACAK.

Artık Zap Vadisinde Raftingin isminin anılması ve inançla yollarına devam ederek yeni başarılara adım adım ilerlemesi zamanı gelmişti.

Rafting sporunu Hakkari’ye getiren Cilo Dağcılık yönetimi ve sporcuları ne kadar doğru karar verdiklerini gördüler ve çalışmalarına ağırlık verdiler. Son olarak Kahramanmaraş’ta yapılan Türkiye Rafting Yarışması final ayağı olan R4 dördüncü ayak mücadelesinde ilimizin ilk ve tek takımı Cilo Rafting takımımız Türkiye ikincisi olarak gururla memleketlerine döndüler.

Elbette bu alandaki mücadelede çok büyük emekler verildi. Takımın hiçbir rafting malzemesi yokken (lakin hala malzemeleri yok) rakiplerinin malzemelerini kullanarak onlara karşı yarıştılar ve kazandılar;

Hakkari coğrafik konumu, engebeli arazisi, yüksek dağları, derin vadileri, yüksek platoları ile çok iyi bir doğa sporları merkezi haline gelebilir, getirilebilir. İnsanlarımızın doğaya ve spora olan yaşam biçimleri de bu olguların gelişmesinde büyük etken olacaktır.

Son zamanlarda Hakkari de spor alanında çok ciddi adımlar atıldı, atılıyor. Hal böyle olunca da başarılar art arda geliyor.

Bu da şunu gösteriyor. Eğer gerekli alt yapılar hazırlanırsa, ilgili kurum ve kuruluşlar destek olursa, sporun gelişmesi, ilimizde gençlerimizin sporla yaşamlarını birleştirmeleri ve en önemlisi de uluslararası müsabakalarda mücadele edebilecek milli sporcuların yetiştirilmesinde önemli etkenler olacaktır.

Mevcut şartlarda bile bakın son birkaç yılda Hakkari’de çeşitli spor brançlarında ne güzel başarılar elde edilmiş.

Rafting Branşında Cilo Rafting  Takımı, Türkiye üçüncülüğü, Türkiye İkinciliği.

Kız Futbol Takımımızın birinci ligde mücadele ediyor olması.

Kayaklı Koşuda özellikle de Yüksekova ilçemizde emek veren sporcularımızın onlarca Türkiye şampiyonaları ve uluslararası başarılar.

Alp disiplin kayak sporcularımızın ulusal başarıları.

Muayi Tai Dünya üçüncülüğü

Güreş branşında milli takıma sporcularımızın alınması.

Masa tenisinde Türkiye üçüncülüğü.

Hakkari’nin sporuna yanı sıra sosyal yaşamına da büyük katkı sağlayan kayak merkezinin yeni projelerle büyütülmesi ise uzun yıllar yeni sporcuların yetişmesinde en önemli etken olacaktır. Şunu da belirtmekte fayda var. Hakkari Kayak merkezine 15 milyonluk yatırım ile 1.170 metre hat boyu ile dörtlü telesiyej yapılıyor. Yani Hakkari kayak merkezi artık ulusal kayak yarışmalarının yapılacağı bir alan haline getiriliyor.

Diğer taraftan voleybol, basketbol ve diğer top sporlarında il geneli, bölgesel ve ülke geneli başarılar da art arda geliyor. Doğru adımlarla doğru kararlarla yapılınca demek ki başarı kaçınılmaz oluyor.

Bir şeyi daha göz ardı etmemek gerekiyor. O da ilimizde spor alt yapısı anlamında mevcut tesislerin kapasitelerinin üzerinde çalışıyor olmaları.

Yaz ayları boyunca İl Gençlik Hizmetleri ve Spor İl müdürlüğü bünyesindeki tesislerden binlerce genç ve çocuk faydalandı. Bu durumu zaman zaman yerinde gözlemleyerek şahit olduk. Yüzme havuzunun yoğunluğu, spor salonlarının sürekli sporcu ile dolup taşıyor olması, özveri ile çalışan hocalarının gayretleri ile çocuklarımızın sürekli olarak spor yapmalarına olanak sağlıyordu.

Son iki yıl içerisinde bir çok spor müsabakalarına, spor kulüplerine ve derneklerine, yapılan spor tesis ve alt yapılarına büyük emekleri ve katkıları olan ilimiz Valisi Sayın Cüneyt Orhan Toprak beyi anmadan olmaz.

Lakin sporcu kişiliği, sporsever ve sporcu dostu biri olarak kentimize spor alanında büyük emekleri olmuştur. Önemli projelere imza atmış, bir çok projeyi başlatmıştır. Umuyoruz ki yarım kalan projelerin kısa sürede tamamlanmalarıdır.

Kayak merkezi yapımı başladı, Dağ Evi ve Dağcılık Eğitim Merkezi projesisin de bir an önce başlamasını umuyoruz.

44929431_445100859229407_7961980123870134272_n.jpgmaxresdefault-002.jpg44903694_312786039554224_1922106836870234112_n.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.