Hakkari Milletvekili Güven, tahliye edilmedi

Hakkari Milletvekili Güven, tahliye edilmedi

Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 49 gündür açlık grevinde olan DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hakkari Milletvekili Leyla Güven hakkında Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Efrin'e yönelik operasyonuna karşı gösterdiği tepki, yaptığı açıklamalar ve DTK çalışmaları nedeniyle 25 yıldan 46,5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dördüncü duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 
 
Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nin (ACM) duruşma salonu yetersiz kalması nedeniyle duruşma, KCK davasında 152 Kürt siyasetçinin yargılanması için özel olarak yapılan salonda yapıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) eşsözcüleri Gülistan Kılıç Koçyiğit, Onur Hamzaoğlu, İnsan Hakları Deneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, Demokratik Bölgeler Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı, Mehmet Arslan,  HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Selçuk Mızraklı, Semra Güzel, Ebru Günay, Meral Danış Beştaş, Saliha Aydeniz, Musa Farisoğulları, Dilan Dirayet Taşdemir,  Remziye Tosun, Tayip Temel, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Hişyar Özsoy, İmam Taşçıer ile Güven’in yakınları katıldı. 
 
Diyarbakır Adliyesi önünde ve duruşma salonunda alınan yoğun güvenlik önlemleri altında görülen duruşmaya, 49 gündür açlık grevinde olan Leyla Güven katılmadı.   
 
Duruşmada, daha önce Güven hakkında tahliye kararını veren Mahkeme başkanının değiştirildiği görüldü. Mahkeme başkanının değişiklik gerekçesi ise açıklanmadı. 
 
Duruşmada savcı, “mevcut delil durumu”nu gerekçe göstererek Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi. 
 
Avukat kısıtlamasının KHK ile yapılan düzenleme olduğunu, bu düzenlemenin örgüt faaliyetlerini kapsadığını belirten Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, Güven’e ilişkin suçlamaların örgüt faaliyeti kapsamında olmadığını, mahkemenin müdafi sınırlandırılma kararının adil yargılama ilkesinin ihlali olduğunu söyledi. 
 
Avukat Yalçındağ ise davanın başından beri adil yargılama ilkesinin ihlalinin olduğunu söyleyerek, bu salonda sadece Güven’in yargılanmadığını, gerek İdris Baluken ve diğer siyasetçilerin de yargılandığını hatırlattı. Yalçındağ, “Umarım gerçekleşen bu hukuk katliamına son verilir, mahkemeler umarım hukuka uyar” dedi. 
 
Duruşmada mahkeme başkanının değişmesinin kendileri için bir soru işareti olduğunu ifade eden Yalçındağ, kimsenin normal bir yargılama yapıldığını düşünmemesini istedi.

CHP’li vekilin (Enis Berberoğlu) hüküm giymesine rağmen tahliye edildiğini hatırlatan Yalçındağ, Güven'in tahliye edilmemesini eleştirdi.. 

Avukatlar, Güven ile önceki gün yaptıkları görüşmede, tahliye talep edilmemesi yönündeki telkinini dikkate alarak, tahliye değil, yaratılan hukuki mağduriyetin giderilmesini talep etti.
 
Duruşmaya verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, “kuvvetli suç şüphesinin varlığını” gerekçe göstererek Güven’in tutukluluk halinin devamına karar verdi. Heyet, bir sonraki duruşmayı 25 Ocak 2019 tarihine erteledi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.