Hakkari İŞKUR'dan çarpıcı istihdam anketi

Hakkari İŞKUR'dan çarpıcı istihdam anketi

İŞKUR Hakkari il Müdürlüğü tarafından yapılan ankette Hakkarili işverenlerin diplomadan ziyade mesleki yeterlilik aradığını ortaya koydu.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Hakkari İşkur tarafından yapılan açıklamada, 178 işyerinden elde ettiği verilerle ildeki işverenlerin eleman ihtiyaçlarını tespit ettikleri ve piyasanın önde gelen faaliyetleri toptan ve perakende ticaret, İnşaat ve ulaştırma ve depolama sektörlerinde yer aldığı belirtildi.

Açıklamada,” Hakkari il genelinde 10+ istihdamlı işyerlerinin %4,2’sinde 60 kişilik açık iş olduğu tespit edilmiştir. Hakkari genelinde açık iş oranı %1,9 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör %15,8 ile Madencilik ve taş ocakçılığı olmuştur.

Açık işi en çok olan işyerleri %16,7 oranı ile yine Madencilik ve taş ocakçılığı sektörü ve %14,3 ile İnşaat sektörüdür. İşverenlerin en çok talepte bulundukları meslekler Beden İşçisi(Genel), Kamyonet Şoförü ve Direksiyon Eğitmeni’ dir.

Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Fiziki ve Bedensel Yeterlilik, Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ve Bilgisayar Kullanımı’ dır. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok Akraba-eş dost ve İŞKUR aracılığı ile aramaktadır.

Hakkari ilinde tespit edilen açık işlerin %73,9’unda işverenler, eğitimden ziyade işin gerektirdiği beceriye sahip olan işgücünü tercih ediyor. Açık iş talebinde bulunup herhangi bir cinsiyet tercihinde bulunmayan işverenlerin ise tamamı yüksek öğretim düzeyinde işgücü tercih etmiştir.

Erkek işgücü talep ettiklerinde ise yüzde 93,5 oranında eğitim düzeyinin önemli olmadığını geriye kalan yüzde 6,5 oranındaki kısmın ise Lise ve Altı Eğitim düzeyini tercih etmişlerdir.

Araştırma kapsamındaki 10+ istihdamlı işyerlerinin %12,4’ünde 75 kişinin temininde güçlük çekilmektedir. Eleman temininde en çok güçlük çekilen meslekler Yüksek Gerilim Sistemcisi, Satış Danışmanı, Direksiyon Eğitmeni, Pazarlamacı, Ön Muhasebeci, Ekskavatör(Kazıma Ve Yükleme) Operatörü, İş Makineleri Operatörü, Beton Pompa-Püskürtme Operatörü Meslekleridir.

Hakkari genelinde 10+ istihdamlı işyerlerinde 161 kişilik istihdam artışı beklenmektedir. İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının % 5 oranında artmasını öngörmektedirler.

En fazla istihdam artışı beklenen sektörler İmalat, İnşaat, Madencilik ve taş ocakçılığı’tir. Beden İşçisi (Genel), Alüminyum Kaynakçısı ve Alüminyum Kompozit Cephe Kaplamacısı mesleklerinde istihdam artışı beklenirken Şoför-Yük Taşıma, Satış Elemanı (Toptan)ve Kalorifer Ateşçisi (Katı Ve Sıvı Yakıt) mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir” denildi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
1 Yorum