Hakkari Eğitim-Sen'den eğitim durumu raporu!

Hakkari Eğitim-Sen'den eğitim durumu raporu!

Eğitim - Sen Hakkâri Şubesi 2018/2019 Eğitim Öğretim yılına ilişkin durum raporunu açıkladı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

2018 -2019 Eğitim Öğretim yılının sonuna girilirken, Eğitim- Sen Hakkari Şubesi Hakkari ve ilçelerindeki eğitimin durumuna dikkat çekecek bir rapor açıkladı. 

Hakkari Eğitim-Sen'den yapılan yazılı açıklamada 2018-2019 eğitim-öğretim yılının yarın sona ereceği belirtilerek resmi ve özel öğretim kurumlarında görev yapan 1 milyonu aşkın öğretmen ile 18 milyonu aşkın öğrencinin yaz tatiline gireceği anımsatıldı.

İktidarın eğitim politikası eleştirilen Eğitim-Sen açıklamasında, eğitim alanında hayata geçirilen ‘piyasacı’ ve ‘dini eğitim’ merkezli uygulamaların, öğrenci, öğretmen ve velileri olumsuz yönde etkilediği ileri sürüldü.

Türkiye’de eğitim sistemin uzun süredir ciddi yapısal sorunlarla karşı karşıya bırakıldığı savunulan açıklamada, 2018-2019 eğitim öğretim yılı boyunca yapılan düzenlemeler, sistem değişiklikleri ve fiili uygulamalar eleştirildi.

‘2023 Eğitim Vizyonu Belgesi’ belgesi ile eğitim sisteminin bütün kademelerinin piyasacı ve ‘inanç merkezli’ olarak yapılandırıldığı ileri sürülen açıklamada, öğretmenlik mesleğinin rekabet ve performans ekseninde itibarsız hale getirildiği okul yöneticiliğinin ‘işletmeci’ bir anlayışa sevk edildiği iddia edildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Eğitim sisteminde ve toplumsal yaşamda benimsenen tekçi anlayış, farklı inanç, kimlik ve mezhepleri yok saymayı ısrarla sürdürmektedir. Eğitim sisteminin yıllardır çözüm bekleyen sorunları arasında yer alan ikili öğretim, niteliksiz eğitim hizmeti, eğitimi özelleştirme adımları, kalabalık sınıflar, karma eğitim karşıtı uygulamalar, taşımalı eğitim, fiziki altyapısı yetersiz okullar, Eğitimde yaşanan ve yapısal hale gelen sorunlar her ne kadar görmezden gelinmeye çalışılsa da, eğitim sorunu halkın en temel gündemini oluşturmayı sürdürmektedir. Yoksul, emekçi ailelerin çocukları başta olmak üzere, kız çocukları, kırsal kesimde yaşayan çocuklar; eğitim hakkından eşit koşullarda ve parasız olarak yararlanamamaktadır. 15 Temmuz 2016 sonrasında tek bir kadrolu öğretmen ataması yapılmazken, Nisan 2019 itibariyle MEB bünyesinde görev yapan sözleşmeli öğretmen sayısı 83 bin 366, ücretli öğretmen sayısı ise 92 bindir. Öğretmenlerin en temel ekonomik ve özlük haklarını geriye götürülmek istenmekte, iş güvencemiz yeniden tartışmaya açılmakta, bireysel performans ve rekabet kavramları üzerinden emeğimizi daha da değersizleştirecek düzenlemeler yapılmak istenmektedir. Her geçen gün daha fazla piyasa ilişkileri içine çekilen, okulöncesinden üniversiteye kadar bilimin değil, dini inanç sömürüsünün referans alındığı bir eğitim sisteminde eğitim ve bilim emekçilerinin, öğrenci ve velilerle birlikte kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim hakkı için mücadelemizi arttırarak sürdüreceğimiz bilinmelidir"

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.