Hakkari Eğitim-Sen'den 'Ana Dil Günü' mesajı

Hakkari Eğitim-Sen'den 'Ana Dil Günü' mesajı

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Hakkari Şubesinden yapılan açıklamada, bütün halkların 'Anadili Günü' kutlandı.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Kurulu, 1999 yılında aldığı bir kararla 21 Şubat gününü, “Uluslararası Anadili Günü” olarak kabul ettiği ve dünya çapında kültürel çeşitliliği ve çok dilliliği desteklemek amacıyla “Dünya Anadili Günü” kutlandığı anımsatıldı.

UNESCO verilerine göre dünyada yaklaşık 5 bini yerli dili olmak üzere 7 binden fazla dilin konuşulduğu, u dillerin yüzde 40'nın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirilen açıklamada. UNESCO Dünya Tehlike Altındaki Diller Atlası’na göre Türkiye’de 18 dilin yok olduğu veya yok olma tehlikesi altında olduğu kaydedildi. 

Ana dilinde okuma, yazma, anlamanın başarılı bir eğitim için çok önemli olduğu ifade edilen açıklamada, "Çocukların anadilinde eğitim görmeleri kültürel kimliğinin, kişiliğinin ve kendisine saygısının gelişmesi açısından önem arz etmektedir" denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"21 Şubat Dünya Anadili Günü, ülkemizde özellikle anadili Kürtçe, Arapça, Lazca,Ermenice, Hemşince, Çerkezce, Çeçence,Süryanice gibi dillerden olan milyonlarca çocuğun kendi anadillerinden koparıldığı ortamda kutlanmaktadır. Anadilin kullanımının engellenmesi toplumun bireylerini değişik boyutta etkilese de, tartışmasız en fazla çevresi ile iletişimini anadili ile sağlayan çocukları etkilemektedir.  Tarih boyunca sayısız uygarlığa beşiklik etmiş, farklı diller ve kültürlerle harmanlanarak olgunlaşmış Anadolu ve Mezopotamya toprakları yıllardır farklı anadillerine yönelik olarak uygulanan politikalar sonucunda çoraklaşmaya yüz tutmuş durumdadır. Açıktır ki, resmi dil dışındaki anadillerinin varlığına, yaşamasına ve öğrenilmesine karşı çıkmak, bir yönüyle eğitim biliminin en temel ilkesine karşı çıkmak, bilime meydan okumak anlamına gelmektedir. Milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine ‘ülke bölünür’ paranoyası ile yaklaşılması ve ‘suç’ olarak nitelendirilmesi kabul edilebilir bir tutum değildir. 

21 Şubat Dünya Anadili Günü’nde milyonlarca çocuk kendi anadilini kullanamadığı, anadilinde eğitim göremediği için başta eğitim süreçleri olmak üzere, toplumsal yaşamın bütün alanlarında mağduriyet yaşamayı sürdürmektedir.

Kamusal, bilimsel, demokratik, laik ve anadilinde eğitim anlayışının ayrılmaz bir parçası olan farklı anadilleri üzerindeki sınırlamalara son verilmeli, her bireyin kendi anadilini öğrenmesi ve eğitim almasının önündeki bütün engeller kaldırılmalıdır.

Eğitim Sen olarak, tüm dünya ve Türkiye halklarının 21 Şubat Dünya Anadili Günü’nü kutluyor, farklı anadili ve kültürlerin özgürce yaşaması ve gelişmesinin önündeki bütün yasal ve fiili engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz.

Hakkari KESK Şubeler Platformunun Anadil günü vesilesi ile bugün saat 18.00’ da online olarak düzenleyeceği ve hakkarikeskYoutube kanalı üzerinden canlı yayınlanacak etkinliğe tüm halkımızı davet ediyoruz.

21 Şubat Dünya Anadili Günü Kutlu Olsun!

21’ê SibatêRojaZimanêZikmakîPîroz Be

ՇնորհավորՓետրվարի 21-ըՄայրենիԼեզվիՀամաշխարհայինՕրը

21 GyucuğAşxariMayrilizuiOreMubaağ Elli

21ê Sibatî, rojêziwanêdayikeyêcîhanîpîrozbo

Асдекъалдо: 21-гӏафевраль - Дуьненюкъараненанметтаца

 Eçidoargucuği kıyana nanaşinenandğaxeleberi ivaz

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.