Günde 450 TL yevmiye ile koyun kırkıyorlar

Günde 450 TL yevmiye ile koyun kırkıyorlar

Hakkari - Van sınırındaki Nebırnav Yaylasına yerleşen göçerlere ait koyunları kırkmak Siirt'ten gelen 11 kişilik grup her biri günlük 450 tl karşılığında koyun kırkıyor.

HAKKARİ OBJEKTİF HABER

Siirt’ten Hakkari’ye göç eden göçerler, sıcaklıkların artmasıyla koyunlarını kırkmaya başladı.

Göçerler, sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların rahatlaması, et ve süt veriminin artması için yapılan kırkma işleminin telaşını yaşıyor. Hayvanlarının yünlerini kırkmak ve yazlık bakımlarını yapmak için Siirt ilinden özel ekip getirtti. 

11 kişilik ‘Koma Xırxopa’ ekibi  "kırklık" ismi verilen özel makaslar ile 3 dakikada bir koyun kırkarken, ekipteki her bir kişi günlük 450 TL yevmiye ile çalışıyor. Göçerlere ait koyunları yılda bir kez kırkan gruptaki her cevaz günde ortalama 100 koyun kırkabiliyor.

Havaların ısınmaya başlamasıyla, koyunların daha rahat etmeleri için yapılan kırkma işleminde besiciler de kırkıcılara yardım ediyor.

Siirt’ten Hakkari’ye gelen Abdulbaki Sadak isimli cevaz günde 100 koyun kırktığını belirterek, “Biz Siirt’ten Nebırnav’a Feraşin yaylasına koyun kırkmaya geldik. Biz cavazız. Biz yevmiye ile çalışıyoruz. Buradakiler Siirt koçeleridir. Günmüzü 450 TL’dir ama her birimizi günde 100 koyun kırkıyor. Çok zor bir iş bu herkes yapamaz. Herkes yapamadığı için bizim günlük yevmiyemiz bu kadar yüksek. Herkesin bir mesleği var. Biz arkadaşız. Bizim gurubumuzun ismi ‘Gruba Xırxopedir’ 11 kişiyiz çok güzel ve çalışkan bir ekibiz. Günde her birimiz 100 koyun kırkarken, kadınlar da yün topluyor. Bize çay yemek yapıyorlar. Eğlenceli geçiyor. Koyun kırkılınca terlemesi bitiyor. Koyun rahatlıyor. Sütü biraz azalıyor ama artık koyunlar iyi et tutar. Koçerlerin koyunu yılda bir defa kırkılıyor” dedi.

Abdurrahman Somuncu isimli cevaz da “Biz Siirt’ten cevaz için geldik. Hakkari’nin Nebırnav Yaylasında koyun kırkıyoruz. Günde 100 koyun kırkıyoruz. Biz 11 kişilik bir grubuz. Yevmiyeciyiz. Bu işi yapan başka gruplar da var herkes farklı yaylalara gidiyor. Daha önce Kato Marinus tarafındaydık. Arada işimizi bitirdik şimdi de buradayız. Kuzu kırkma işini de biz yapıyoruz. Çok zor bir iş bu. Koyun yaylalara çıktığında yünün içine toprak karışıyor. Yine de 1 dakika ile 3 dakik arasında bir koyunu kırkıyoruz. Günde de 100 koyun kırkıyoruz” şeklinde konuştu.  

foto-galeri-icin-tiklayiniz-052.png

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.