Genç işsizlikte artış gözlendi

Genç işsizlikte artış gözlendi

Öğrenci Sendikası ve Genç İşsizler Platformu'nun ortak hazırladığı rapora göre, Türkiye'de genç işsizlikte genel bir artışın gözlemlendiği ve bu durumun gençler üzerinde derin kaygıya neden olduğu belirtildi.

Öğrenci Sendikası ve Genç İşsizler Platformu’nun ortak çalışmasıyla “Gençlik Bayramında Gençliğin Durumu” başlıklı rapor yayımlandı. Raporda, diplomalı işsizliğe, çalışırken okumak zorunda kalan öğrencilere ve gençliğin diğer sorunlarına dikkat çekildi.

“En güzel yıllarımız, geleceğimiz için duyduğumuz derin endişe içerisinde geçiyor” ifadelerinin yer aldığı raporda, işsizlik ve kötü koşullarda çalışmak arasında sıkışıp kalan milyonlarca gencin akıbetinin, Türkiye’nin en acil sorunlarının başında geldiği vurgulandı. Son yıllarda genç işsizlikte genel bir artışın gözlemlendiği belirtilen raporda, ekonomik krizin de etkisiyle iş aramaktan vazgeçtiği için artık ekonomik olarak “işsiz” değil “iş gücü dışı” sayılan genç sayısında rekor artışa dikkat çekildi.

2020 yılı genç istihdam sayısının, 3 milyon 447 bin ile 2014 yılı seviyelerinin gerisine düştüğü belirtilen raporda, söz konusu rakamın önümüzdeki süreçte daha da artacağı öngörüldü. Özel üniversitelerin teşvik edilmesi ve kontenjanların artırılması sonucunda üniversitelerde okuyanların sayısının 7 milyon 740 bini aştığına dikkat çekilen raporda, 2020 yaz döneminde 500 binin üzerinde gencin mezun olup iş aramaya başlayacağı öngörüsünde bulunuldu. 1 milyon 156 bin gencin okurken çalışmak zorunda kaldığına da değinilen raporda, bunun birinci sebebinin, ailelerin artan hayat pahalılığının etkisiyle öğrenim ücretlerini, ulaşım, yeme-içme ve konaklama gibi ek masrafları karşılayamaması olduğu belirtildi.

Genç işsizlerin sayılarındaki artışın genel işsizlik süresini de uzattığına yer verilen raporda, bir yıldan fazla süredir iş arayan 15-24 yaş arası genç sayısının son 2 yılda 74 binden 183 bine çıktığı belirtildi. Kadın akademisyenlerin durumlarının da ele alındığı raporda, “En az 2 yıllık üniversite eğitimini tamamlayan kadınların sayısı erkeklerden daha fazla olsa da eğitim durumundan bağımsız olarak erkekler daha çok istihdam edilmektedir” denildi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.