Gemi söküm tesisinde iş cinayeti: 2 işçi öldü

Gemi söküm tesisinde iş cinayeti: 2 işçi öldü

Aliağa'da bir yolcu gemisinin sökümü esnasında halatın kopması sonucu işçiler İlyas Bıdık ve Veli Bal hayatını kaybetti. Gemi söküm bölgesinde iki ayda dört işçinin öldüğüne dikkat çeken EMEP Aliağa İlçe Örgütü sorumluların cezalandırılmasını istedi.

İzmir'in Aliağa ilçesinde bir tersanede gemi sökümü esnasında halatın kopması sonucu 2 işçi hayatını kaybetti.

Atatürk Mahallesi'ndeki gemi söküm bölgesinde dün (12 Eylül), bir yolcu gemisinin sökümü esnasında halatın kopması sonucu işçiler İlyas Bıdık ve Veli Bal bulundukları yerden düştü.

Çalışanların ihbarı üzerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Sağlık ekipleri, yaptığı kontrolde Veli Bal'ın yaşamını yitirdiğini belirledi.Kazada yaralanan ve olay yerinde ilk müdahalesi yapılan İlyas Bıdık, ambulansla Aliağa Devlet Hastanesine kaldırıldı. Aliağa'dan İzmir'e sevk edilen Bıdık, yolda hayatını kaybetti.

Bıdık ve Bal'ın cenazeleri otopsi için İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

İki ayda dört işçi öldü

Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde yaşanan iş cinayetleriyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "İki ay içinde dört işçinin yaşamını kaybettiği, bu işyerinde faaliyet durdurulmalı, işçi ailelerinin şikayeti beklenmeden soruşturma açılmalı, sorumlular cezalandırılmalıdır" dedi.

EMEP Aliağa İlçe Örgütü, söküm için gelen gemilerin, her türlü tehlikeli maddeden arındırılması ve bu işlemlerin bağımsız kurumlar tarafından denetlenmesi gerektiğini belirtti:

"Deniz üstünde gemi sökümü yasaklanmalı, ancak uluslararası standartlarda söküm havuzları inşa eden firmalara izin verilmelidir. İşçiler kendi örgütleri aracılığıyla, çalışma koşullarını denetlemeli, tehlikeli durumlarda işi durdurabilecekleri güvenceler sağlanmalıdır."

Ağustos'ta En Az 174 iş cinayeti yaşandı

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin (İSİG) raporuna göre, Ağustos ayında en az 174, yılın ilk sekiz ayında ise en az 1494 işçi hayatını kaybetti.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.