'Gelin Dünya 5'ten büyüktür diyelim'

'Gelin Dünya 5'ten büyüktür diyelim'

Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’nın, Afrikalı kardeşlerimizin sorunlarına buralara has çözümler bulunması için gayretlerimiz sürecektir.

Konuşmasına Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli’ye şahsı ve heyetine gösterdiği ilgi ve konukseverlik için teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Karibu” diyerek kendilerini muhabbetle bağrına basan tüm Tanzanyalı dostlarına şükranlarını sundu.

Tanzanya temasları sırasında Devlet Başkanı Magufuli ile verimli ikili ve heyetler arası görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede alınan kararların ve imzalanan anlaşmaların her iki ülke arasında dostluğun daha da ileriye taşınması bakımından son derece önemli olduğunun altını çizdi.

71256_77659_23012017205826_5.jpg

“Sağlıklı bir kalkınma için istikrar ve güven şarttır”

Tanzanya ile siyasi ilişkilerin 2009 yılında Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçiliği’nin tekrar açılmasıyla birlikte istikrarlı bir şekilde gelişmeye başladığını kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tanzanya’nın Ankara’da büyükelçiliğini pek yakında açacak olması, inşallah bu ilişkileri daha da güçlendirecektir. Bu olumlu siyasi ortamın ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilere layıkıyla yansıtılmasının zamanı çoktan gelmiştir. Sayın Magufuli’nin liderliğinde geçen yıl göreve başlayan 5. Hükümetin attığı cesur adımlar, ülkenin kalkınması ve sanayileşmesi yönündeki kararlılığı gerçekten takdire şayandır. Bu politikalar, Tanzanya’da var olan istikrar ortamına çok ciddi katkılarda bulunuyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ekonominin gelişmesi, sağlıklı bir kalkınma ve sanayileşme zemininin tesisi için istikrar ve güvenin şart olduğunu belirterek, istikrar ve güvenin olmadığı bir ülkede kalkınmadan bahsedilemeyeceğini söyledi. Doğu Afrika Birliği’nin merkezi olan Tanzanya’da bu iki unsurun da var olmasının, iş çevreleri bakımından hayati önem taşıdığına dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmi son yıllarda artmış olmasına rağmen mevcut tablo, karşılıklı potansiyelimizi yansıtmaktan uzaktır. Az önce Sayın Başkan ifade ettiler, Tanzanya doğal kaynakları itibariyle, maden ve doğalgaz rezervleriyle öne çıkan bir ülkedir. Altınıyla, elmasıyla tüm bu madenleriyle öne çıkan bir ülkedir. Bu bakımdan büyük bir potansiyele sahiptir. Türkiye ise ekonomik alanda yaptığı atılımlarla, gerçekleştirdiği reformlarla dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. İki ekonominin birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz. Artık G-20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin inanıyorum ki Tanzanya’da yapabileceği kazan-kazan esasına dayalı çok şeyler vardır. Her şeyden önce birbirimizi insani güçler noktasında tamamlayacak potansiyele sahibiz.”

“Bilgi ve tecrübemizi Tanzanya ile paylaşabiliriz”

Gerçekleştirdikleri Türkiye-Tanzanya İş Forumu’nun bu doğrultuda yeni fırsatlara, yepyeni açılımlara vesile olacağına inandığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Ziyaretimden çok kısa bir süre önce 11-12 Ocak 2017 tarihlerinde yapılan 2. Karma Ekonomik Komisyon toplantısı hedeflerimiz bakımından çok çok önemlidir. Bu toplantıda alınan kararların olumlu etkilerini önümüzdeki dönemde göreceğimize inanıyorum” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye ve Tanzanya halkları arasında güçlenen dostluk ve iş birliği ilişkilerinin ekonomik alanda da hak ettiği düzeye ulaşmasını istediklerini vurguladı. İlişkilerin daha da güçlendirilmesi için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Farklı alanlardaki bilgi, tecrübe ve donanımımızı Tanzanya ile paylaşabiliriz. G-20 üyesi olan Türkiye, Avrupa’nın altıncı büyük ekonomisidir. OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen 2. ülke konumundadır. Sahra Altı Afrika ülkeleriyle ticaret hacmimiz 2000 yılından bugüne 10 mislinden fazla artarak 740 milyon dolardan 6 milyar dolara ulaştı. Kıtadaki toplam yatırımlarımız da aynı şekilde 6 milyar doları buldu. Türkler Afrika’da en çok yerel istihdam sağlayan yatırımcılar olarak biliniyor” ifadelerini kullandı. 

71256_77659_23012017205826_1.jpg

“Tanzanyalı iş adamlarını Türk muhataplarıyla birlikte çalışmaya davet ediyorum”

Bugün Tanzanya ve Türk iş adamlarının bir araya gelmesinin, yatırımların artmasının, bunun yanında da istihdamın artması olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Tanzanyalı iş adamlarını Türk muhataplarıyla birlikte çalışmaya davet ediyorum. Gerek Türkiye’de, gerek Tanzanya’da ortak yatırımlar, hatta hatta üçüncü ülkelerde ortak yatırımlar yapmaya sizleri özellikle davet ediyoruz. Türk işadamlarına da Tanzanya’daki yatırım imkânlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri çağrısında bulunuyorum. Tanzanya makamlarının Türk yatırımcılar için gerek kolaylıkları sağlayacağına, karar ve uygulama mekanizmalarını süratle işleteceklerine inanıyorum. Hükümetin öncelik verdiği enerji, altyapı, savunma sanayi, demiryolları, sağlık, tarım, turizm gibi pek çok alanda işbirliği imkânımız mevcuttur. Türk şirketlerinin tüm bu alanlardaki başarıları dünyanın her yerinde biliniyor. Birçok büyük şirketimiz Afrika’nın diğer ülkelerinde başarılı projelere imza atıyor. Tanzanya’da da bu alanlarda önemli işler yapacaklarına inanıyorum. Türk Hava Yolları’nın Darüsselam ve Kilimanjaro seferlerine geçtiğimiz ay Zanzibar’ı da eklemesi özellikle turizme çok ciddi katkılar sağlayacaktır. Ve bunun yanında tabii ki işadamlarımızın çok daha rahatlıkla Tanzanya’ya gidiş-gelişlerini kolay kılacaktır. Tanzanya, Afrika’nın çatısı Kilimanjaro’ya, tarihi ve tabii güzellikleriyle bölgenin incisi Zanzibar’a Viktoria ve Tanganyika gölleri gibi muhteşem hazinelere sahip bir ülke. Bu zenginliklerin Türk vatandaşlarıyla birlikte dünya tarafından daha fazla tanınması, bölgeye daha kolay ulaşılabilmesi gerekiyor” dedi.

Dünyanın ilk yedi havayolu arasında yer alan THY'nin, Türkiye'den Tanzanya'ya 'non-stop' gelme imkanına sahip bir filosunun olması sebebiyle de gidiş gelişlerin çok daha rahat olacağını bildiren Erdoğan, "Bizim ülkemiz de Asya ve Avrupa kıtasını birleştiren İstanbul Boğazı başta olmak üzere, her köşesine yayılmış olan binlerce yıllık tarihi eserleriyle adeta bir açık hava müzesidir. Türk Hava Yolları seferlerinin ülkemizin güzelliklerinin de buralarda bilinmesine yardımcı olacağına inanıyorum" diye konuştu.

“Dünyanın 5’ten büyük olduğu gerçeğini dile getirmeyi sürdüreceğiz”

“Türkiye çok taraflı platformlarda Afrika’nın sesi olmaya ve küresel yapılarda daha fazla temsil edilmesini sağlamak için çaba göstermeye devam edecektir” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Dünyanın 5’ten büyük olduğu gerçeğini dile getirmeyi sürdüreceğiz. Dünyayı 5 ülkenin iki dudağı arasına terk edemeyiz. Dolayısıyla dünyada daimi üyelerin içerisinde Türkiye de olacak, Tanzanya da olacak. Güney Afrika da olacak, her kıtadan temsilcilerin olacağı, her inanç grubundan ülkelerin daimi üyeler arasında yer alacağı bir Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi teklif ediyorum ve bunu dünyanın her yerinde dile getiriyorum. Çünkü Birleşmiş Milletler şu anda adil değil. Adil olmadığı için de bakın Orta Doğu’da krizler bitmiyor. Ve Orta Doğu hala kan gölü halinde Peki, Afrika’da diniyor mu? Afrika’da da dinmiyor, Afrika’da da aynı bu şekilde bu sıkıntılar devam ediyor. Yıllarca şu Afrika Allah aşkına sömürülmedi mi ya? Bu Afrika’nın altını, elması, bakırları bunlar buralardan sömürülüp alıp götürülmedi mi? Köle ticareti buralardan yapılmadı mı? Öyleyse, acaba bütün bu olaylara sessiz kalmadılar mı? Kalkıp da buralara el attılar mı, ne oluyor dediler mi? Hayır, hiçbir zaman demediler. İşte biz artık diyoruz ki; gelin tüm dünya birleşelim ve dünya 5’ten büyüktür diyelim. Bütün Birleşmiş Milletler’in 193 üyesi arasında herkes Birleşmiş Milletler daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun. Geçici üyeler, daimi üyeler, bu ayrım kalksın. Hepsi daimi üye olarak dönüşümlü bir şekilde, 20 üye mi olacak 20 üye, 2 yıl 20 üye görev yapsın, ondan sonra 10’u değişsin diğer 10’uyla devam, ondan sonra bir diğer 10’u değişsin diğerleriyle devam, bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir.”

“Biz, paylaşmanın bereketine inanan insanlarız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Afrika’nın, Afrikalı kardeşlerimizin sorunlarına buralara has çözümler bulunması için gayretlerimiz sürecektir. Sadece Afrika’nın sesi olmakla kalmıyoruz. Afrika ülkelerinin sorunlarına en iyi çözümün dışarıdan değil yine bu topraklardan çıkacağına inanıyoruz. Uluslararası toplumun da bölgesel kuruluşları bu yönde desteklemesi gerekiyor. Türkiye diplomatik desteğin yanında Afrika’ya yapılan teknik ve insani yardımlarda da en ön sıralarda yer alıyor. Zira biz, paylaşmanın bereketine inanan insanlarız” dedi.

Şu anda dünyada en az gelişmiş ülkelere destekte birinci sırada Amerika, ikinci sırada İngiltere, üçüncü sırada Türkiye’nin bulunduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Fakat milli gelire oranla hesapladığımızda, birinci sırada Türkiye, ikinci sırada Amerika var. Ülkemizin insani kalkınma yardımlarını yürüten TİKA Darüsselam Ofisini geçtiğimiz yıl faaliyete geçirmiştir. Bundan sonra TİKA aracılığıyla Tanzanya’nın ihtiyaçları doğrultusunda yeni projeleri daha aktif olarak hayata geçireceğiz. Şunu burada bir kez daha altını çizerek ifade etmek istiyorum: Bizim ecdadımızın Afrika’daki bin yıllık tarihinde asla sömürgecilik lekesi yoktur. Tarihte 3 kıtaya yayılan devletler kuran atalarımız, ne burada, ne diğer bölgelerde emperyalist amaçlarla kesinlikle hareket etmemiştir. Türk milletinin Afrika’ya olan ilgisi çıkara değil, gönül bağlarına dayanıyor. Geçmişte olduğu gibi bugün de bizler imar etmenin, ihya etmenin ve paylaşmanın peşindeyiz. Bakınız, bugün Afrika’nın 54 ülkesinden 4500 öğrenci ülkemizin farklı üniversitelerinde eğitim-öğretim görüyor. Bu öğrencilerimizin tüm masrafları Türkiye burslarıyla ülkemiz tarafından karşılanıyor. Ayrıca, doğrudan Yüksek Öğretim Kurumumuzun, Diyanet Vakfımızın verdiği burslar var. Aynı şekilde AFAD ve TİKA gibi resmi kurumlarımız, Kızılay başta olmak üzere çok sayıda sivil toplum kuruluşumuz kıtanın farklı bölgelerinde kalkınma yardımı ve insani yardım faaliyetlerini de sürdürüyor. Her zaman söylediğimiz gibi, Afrika’yla ilişkilerimize kazan-kazan felsefesiyle yaklaşıyoruz. Afrika’nın gelişmesini ve kalkınmasını arzu ediyor, bunun için de imkânlarımızı seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Fetö yalnızca Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için bir tehdittir”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin 15 Temmuz’da menfur bir darbe girişimine maruz kaldığını, bu darbe girişiminin arkasında da FETÖ terör örgütünün bulunduğunu belirtti.

FETÖ’nün insani yardım, eğitim, ticaret gibi kavramların arkasına saklanarak dünyanın farklı bölgelerinde etkinlik kazandığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: “Şunu açık bir şekilde ifade etmek isterim: FETÖ yalnızca Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için bir tehdittir. Bu sinsi terör örgütünün Tanzanya’da da uzantıları olduğunu biliyoruz. Tanzanya’daki yapılanmalarına ilişkin gereken önlemleri dostum Cumhurbaşkanı Magufuli’yle birlikte ele aldık. Benim sizden bir ricam olacak, adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi hiçbir kuruluşa, özellikle de iş adamları derneklerine itibar etmeyin, çünkü bizim yasalarımız bunları tanımıyor, bunu bilmenizi isterim. Ve dünyanın şu anda en büyük belası terördür, dolayısıyla bu teröre karşı hep birlikte önlem almalıyız. Ve bunların yumuşak terör, sert terör, sakın ha bu oyuna gelmeyiniz. Çünkü 248 vatandaşımızı bunlar F-4, F-16 uçaklarıyla vurdular, helikopterlerle vurdular, tanklarla vurdular, toplarla vurdular, modern silahlarla vurdular, 2 bin 193 vatandaşımızı yaralayarak gazi yaptılar, genci-yaşlısı, kadını-erkeği, bunu yaptılar. Dolayısıyla bu şekildeki bir terör örgütüne yönelik inanıyorum ki, Tanzanya bundan sonraki süreçte çok daha farklı tedbirler alacaktır.”

Erdoğan: “FETÖ’nün Afrika'dan temizlenmesinde sorumluluk üstlenmeye hazırız”

Tanzanya Devlet Başkanı Magufili ile düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, FETÖ’nün faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için büyük bir tehdit olduğuna dikkat çekerek, “Biz tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Bizler bu terör şebekesinin Afrika'dan temizlenmesinde Maarif Vakfı, TİKA ve diğer kuruluşlarımızla sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyaretinin ilk durağı olan Tanzanya'da, Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile Devlet Başkanlığı Sarayında bir araya geldi. Baş başa görüşmenin ardından iki lider, heyetler arası görüşmelere de başkanlık etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Devlet Başkanı Magufuli Türkiye ile Tanzanya arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

“İki ülke arasında ciddi bir iş birliği potansiyeli olduğunu gördük”

Konuşmasına başlarken, "Afrika’nın Çatısı" olarak nitelenen Kilimanjaro'ya ‘selam’ diyen Darüsselem'a, bölgenin incisi Zanzibar'a, Serengeti'ye, Tanganika Gölü'ne ev sahipliği yapan Tanzanya'da bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, kendisine ve heyete gösterilen yakın ilgi, sıcaklık ve konukseverlik için teşekkür etti.

İkili ve heyetler arası yaptıkları görüşmelerin her iki ülkenin geleceği için çok faydalı ve verimli geçtiğini kaydeden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İki ülke arasında çok ciddi bir iş birliği potansiyeli olduğunu gördük. Ekonomi, ticaret, turizm, tarım, demiryolu, endüstri ve inşaat alanlarında yeni projelerle iş birliğimizi önümüzdeki süreçte daha da derinleştireceğiz. İmzaladığımız anlaşmalar bu yöndeki kararlılığımızı çok açık, net gösteriyor. Aynı şekilde bana eşlik eden çok farklı sektörlerden 150'ye yakın iş adamıyla Türkiye olarak bu iş birliğine verdiğimiz önemi de ortaya koymuş olduk” ifadelerini kullandı.

71256_61417_23012017205726_9-001.jpg

“Tanzanya'nın kalkınmasına katkıda bulunacak yatırımların artmasını arzu ediyoruz”

Devlet Başkanı Magufuli ile Türkiye-Tanzanya İş Forumunda iki ülke iş adamlarına hitap edeceklerine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: "Hedefimiz iş adamlarımıza yeni bir heyecan vermek, onları geleceğe çok daha farklı bir şekilde hazırlamak. Türkiye olarak istihdam oluşturacak, Tanzanya'nın kalkınmasına katkıda bulunacak yatırımların daha da artmasını arzu ediyoruz. Bu konuda müteşebbislerimizi her fırsatta teşvik ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Tanzanya makamlarının da kendilerine hür türlü kolaylığı göstereceklerine eminim. Çünkü 150 milyon doların altında seyreden ikili ticaret hacmimizi çok daha yükseklere çıkarmamızın gereğine inanıyorum. Onun için ortak gayretlerimizle bunu ilk etapta 250 milyon dolara, akabinde 500 milyon dolara çıkarma gibi bir hedefimizin olması noktasında ikili görüşmelerde mutabık kaldık. Son yıllarda kat ettiğimiz mesafe bu rakamların ulaşılabilir olduğunu gösteriyor."

“Milletimiz, 15 Temmuz’da meşru yönetimine sahip çıkmıştır”

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında, Türkiye'nin 15 Temmuz gecesinde FETÖ'nün darbe girişimine maruz kaldığını anımsatarak, “Aralarında kadınların, gençlerin, yaşlıların, çocukların da olduğu 248 insanımız darbeciler tarafından şehit edilmiş, 2 bin 193 vatandaşımız yaralanmıştır. 7'den 70'e milletimizin tamamı sokaklara çıkarak, o gece tarihe geçecek bir mücadeleyle ülkesine, demokrasisine ve meşru yönetimine sahip çıkmıştır. Gerek adli, idari ve güvenlik birimlerimizin tespitleri gerekse sanık ifadeleri bu kanlı teşebbüsün failinin Fetullahçı Terör Örgütü olduğunu açıkça ortaya koymuştur. Bu örgüt sadece Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için de büyük bir tehdittir. Bunu bir dost olarak, bir kardeş olarak söylemek zorundayım, onun için de bunu açıklıyorum. Biz tüm dostlarımızı bizim yaşadığımız sıkıntılara, acılara, hayal kırıklıklarına maruz kalmamaları için bu örgüt hakkında bilgilendiriyoruz. Kıta genelinde örgüte karşı verdiğimiz mücadelede değerli dostum Magufuli'nin desteğine güveniyorum. Bizler bu terör şebekesinin Afrika'dan temizlenmesinde Maarif Vakfı, TİKA ve diğer kuruluşlarımızla sorumluluk üstlenmeye hazırız” dedi.

“Türkiye,Afrika’da eğitim alanında önemli projelere imza attı”

Türkiye'nin Afrika kıtası genelinde eğitim alanında önemli projelere imza attığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu an 4 bin 500 Afrikalı öğrenci hiçbir ücret ödemeden Türkiye'de eğitim öğretim alıyor. Sadece geçen yıl 31 Tanzanyalı öğrenciye burs imkânı sağladık, bu sayıyı arttırmak mümkündür. Önümüzdeki süreçte bu devam edebilir. İnşallah bu öğrencilerin eğitimlerini bitirdiklerinde eczacı, mühendis, doktor, öğretmen, siyasetçi, bakan olarak en güzel şekilde hizmet edeceklerine inanıyorum. Bunun somut örneklerini görmekten de çok büyük mutluluk duyuyorum” diye konuştu.

“İki ülke güçlerini birleştirdiğinde büyük projeleri hayata geçirecek”

Türkiye'nin Afrika kıtasına yaklaşımının çerçevesinin "karşılıklı saygı ve ortaklık" olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Tek tarafın zenginleştiği, diğer tarafın da insan kaynağı, emek ve alın teriyle bu zenginliğe destek olduğu bir modeli asla tasvip etmiyoruz. Somali örneğinde olduğu gibi gerekirse her türlü riski alarak dostlarımızın, kardeşlerimizin ellerinden tutuyor, onları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Burada da koordinasyon ofisi olan TİKA gibi kurumlarımız aracılığıyla beraberce kalkınmanın yollarını arayabiliriz. Türk Hava Yollarımız Afrika'nın birçok noktasına doğrudan uçarak en güvenli ve etkin şekilde kıtayı dünyaya adeta üyeleri arasında en yüksek ikinci büyüme oranına sahip ülke olarak tecrübelerimizi, birikimlerimizi Tanzanya ile paylaşmaya hazırız. Tanzanya, doğal kaynakları, bölgedeki istikrarlı duruşu, dinamik nüfusu ve Sayın Cumhurbaşkanı Magufuli'nin kararlı duruşu sayesinde giderek güçlenen bir ülke konumuna gelecektir.”

Tanzanyalıların günlük hayatlarında çok kullandıklarını belirttiği ve Türkiye'deki karşılığı "Damlaya damlaya göl olur" ifadesini yerel dilde söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İnşallah, el ele verdiğimizde, iki ülke güçlerini birleştirdiğinde, büyük atılımları, büyük projeleri hayata geçireceğimize inanıyorum” şeklinde konuştu.

Tanzanya Devlet Başkanı Magufuli: “İş Birliğinin Devam Etmesine Katkı Sağlayacağız”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakın zamanda faaliyete geçeceğini söylediği Tanzanya'nın Ankara Büyükelçiliği’nin açılışına Magufuli'yi davet etti. Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ise sözlerine, Erdoğan'ı ve beraberindeki heyeti selamlayarak başladı. "Çok kıymetli bir heyet bugün size eşlik ediyor. Bu heyet, ülkemize gösterdiğiniz dostluk ve sevginin bir nişanesidir" diyen Devlet Başkanı Magufuli, bu heyetin, farklı alanlarda iş birliğinin devam etmesine katkı sağlayacağını bildirdi.

Tanzanya'nın Ankara Büyükelçisinin Türkiye'de görev yapmasına onay verdiği için Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür eden Devlet Başkanı Magufuli, "Biz Tanzanya'da kadınlara büyük saygı gösteririz. O yüzden Türkiye'deki büyükelçimizin kadın olmasını istedik" dedi.

Devlet Başkanı Magufuli, Erdoğan'ın Afrika ziyaretine Tanzanya'dan başlamasının onur verici olduğunu belirterek, "Benim kabilemde bir atasözü vardır. Eğer annenizden ilk süt alan kişi sizseniz, her zaman en fazlasına sahip olan siz olursunuz" değerlendirmesinde bulundu.

Toplantının ardından iki lider el sıkışarak basın mensuplarına poz verdi, ardından da iki ülke heyetleri aile fotoğrafı çektirdi.

İki Ülke Arasında İmzalanan Anlaşmalar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli huzurunda Devlet Başkanlığı Sarayında imza altına alınan anlaşma, iş birliği protokolü ve mutabakat zaptları şöyle: Türkiye ile Tanzanya arasındaki "Savunma Sanayi İşbirliği Anlaşması”na Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Tanzanya adına Savunma Bakanı Hüseyin Mwinyi imza attı.

İki ülke arasındaki "Kalkınma İşbirliği Anlaşması"na Türkiye tarafından TİKA Başkanı Serdar Çam, Tanzanya tarafından ise Finans ve Kalkınma Bakanı Philip Mpando imza attı.

"Eğitim Alanında İşbirliği Anlaşması"nı Türkiye adına Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Tanzanya adına ise Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Mesleki Eğitim Bakanı Joyce Ndalichako imzaladı.

"Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanında Mutabakat Zaptı"na Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tanzanya adına Sağlık Bakanı Ummy Ally Mwalimo imza attı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Tanzanya Ulusal Televizyon ve Radyo Kanalı arasında "İşbirliği Protokolü" TRT Genel Müdürü Şenol Göka ile Tanzanya Yayıncılık Kurumu Genel Müdürü Eyüp Riyoba Chacha tarafından imzalandı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi ile Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrika İşbirliği Bakanlığı Dış İlişkiler Merkezi arasında "İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı"na Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tanzanya adına Dışişleri ve Doğu Afrika Bakanı Augustine Magiha imza attı.

İki ülke arasındaki "Turizm Mutabakat Muhtırası" Türkiye adına Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Tanzanya adına Turizm ve Doğal Kaynaklar Bakanı Jumanne Maghembe tarafından imza altına alındı.

Türkiye KOBİ Geliştirme ve Destekleme İdaresi ile Tanzanya Küçük İşletmeleri Geliştirme Kurumu arasında "İşbirliğinin Geliştirilmesi Hakkında Mutabakat Zaptı"nı Türkiye adına Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Tanzanya adına Sanayi Ticaret ve Yatırım Bakanı Charles Mwijage imzaladı.

Tanzanya Havayolları Şirketi (ATCL) ile Türk Hava Yolları (THY) arasındaki "İşbirliği Mutabakat Muhtırası"na Türkiye adına THY Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyükekşi, Tanzanya adına ATCL Üst Düzey Yöneticisi Ladislaus Matindi imza attı.

Emine Erdoğan, Tanzanya'da TİKA Ofisinin Açılışını Yaptı

Darüsselam, 23 Ocak, (DHA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Tanzanya, Mozambik ve Madagaskar'dan oluşan Afrika ziyaretine refakat eden eşi Emine Erdoğan, Tanzanya'nın başkenti Darüsselam'da ‘Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın ofisinin açılışını yaptı.

Emine Erdoğan'ın, Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli'nin eşi Janeth Magufuli ve TİKA yetkilileriyle katıldığı açılış töreninde, engelliler için 25 akülü araç ile devlet hastanesine bağışlanmak üzere iki kuvöz hibe edildi.

Açılıştaki konuşmasında, Emine Erdoğan'ın şahsında Türkiye'ye teşekkürlerini ileten Janeth Magufuli, Afrika'nın kalkınmasına verilen destekten duydukları memnuniyeti dile getirdi.

TİKA tarafından restore edilen Tanzanya Ulusal Müzesi'ni de ziyaret ederek, müze hakkında yetkililerden bilgi alan Emine Erdoğan, TİKA'nın, Türkiye'nin Afrika kıtasına uzanan dostluk eli olduğunu söyledi. Tanzanya'nın belirli bölgelerinde yaşayan kabilelerin yaşamlarının sergilendiği Village Museum'u da ziyaret eden Emine Erdoğan'a bakan eşleri eşlik etti.

71256_61417_23012017205726_3.jpg

Kaynak:DHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.