Fransız mahkemesi Ermeni soykırımı yasasını iptal etti

Fransız mahkemesi Ermeni soykırımı yasasını iptal etti

Fransa Anayasa Mahkemesi, Ermeni soykırımında 'bazı suçların reddinin suç sayılmasına' ilişkin yasanın ilgili hükmünü iptal etti. Kararda . "Bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır" denildi.

Fransa Anayasa Mahkemesi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin ‘bazı suçların reddinin suç sayılmasına’ ilişkin yasanın ilgili hükmünü iptal etti. Mahkeme, düzenlemenin ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırı olduğunu ileri sürdü. Düzenleme Ermeni Soykırımı’na ‘Soykırım değil’ demeyi suç sayıyordu

Sputnik Türkiye’nin haberine göre, Anayasa Mahkemesi’nin kararında, geçen yıl sonunda yasalaşan tasarının “zaten var olan nefrete teşvikle ilgili yasaların yanında gerekli olmadığı” vurgulandı. Kararda, “Bu yasa, işlendiği zaman suç teşkil etmeyen olaylar hakkında yorumda bulunmayı cezalandırma yolu açıyor. Aynı zamanda yasa normalde tarihi tartışmalarla kararlaştırılması gereken olay ve ifadelerin yasallığı konusunda belirsizliğe neden oluyor. Dolayısıyla bu yasa, ifade özgürlüğüne gereksiz ve orantısız bir saldırıdır” denildi.

Yasanın Ulusal Meclis ve Senato’dan geçmesi, Türkiye hükümetinin büyük tepkilere neden olmuş, ilgili madde daha sonra bir anayasa hukukçusu ve Türk derneklerinin başvurusuyla nihai karar merci olan Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüştü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.