Financial Times: TL'deki hızlı düşüş faizin yükseltilmesi beklentilerini artırdı

Financial Times: TL'deki hızlı düşüş faizin yükseltilmesi beklentilerini artırdı

İngiliz Financial Times gazetesi, Türk Lirası'nın bugünkü hızlı değer kaybı sonrası Merkez Bankası'nın politika faizini yükselteceği yönündeki beklentilerin arttığını yazdı.

Financial Times'ın internet sitesindeki haberde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise bugüne kadar gevşek para politikasını tercih ettiğine dikkat çekildi.

Gazete Türkiye'de Merkez Bankası'nın son 12 ayda politika faizini 15,75 puan birden düşürerek yüzde 8,25'e çektiği hatırlatıldı.

Financial Times'a konuşan uzmanlara göre Türkiye'nin döviz rezervleri azaldığından yetkililerin önünde faiz politikasını gözden geçirmek dışında fazla bir seçenek yok.

Gazetedeki haberde Goldman Sachs analistlerinin, Merkez Bankası'nın TL'yi belli bir düzeyde tutmak isterken bu yıl şu ana kadar geçen yılın tamamındaki kadar rezerv kullandıkları tahminine de yer verildi.

'Bir şey değişmeli'

Financial Times'a konuşan Citigroup'tan gelişmekte olan piyasalar ve döviz stratejisti Dirk Willer, Merkez Bankası'nın döviz rezervlerinin azalmasının, lira için "engellerle dolu bir yolculuğa" işaret ettiğini söyledi.

Dirk Willer'a göre bu durum Merkez Bankası'nı bu yıl faiz artırımına zorlayabilir.

GAM'dan gelişmekte olan piyasalar portfolyo yöneticisi Paul McNamara ise son gelişmelerle ilgili olarak “Bir şey değişmeli" dedi.

TL'yi güçlendirmek için döviz piyasasında yapılan müdahalelerin işe yaramamış, diğer araçaların da "tükenmiş" göründüğünü belirten Paul McNamara, “İdari kontroller ya da faiz artırımları...Bir şey yapılmalı. Ancak bu hükümetin ne yapacağını öngörmek güç" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.