Filistin yönetimini eleştiren Nizar Banat 'dövülerek' öldürüldü

Filistin yönetimini eleştiren Nizar Banat 'dövülerek' öldürüldü

Filistin'de yönetime muhalif isimlerden Nizar Banat, El Halil’deki evinde gözaltına alındıktan sonra vefat etti. Ailesi, Banat'ın 8 dakika boyunca sopa ve demir çubuklarla dövüldüğünü öne sürdü.

Filistin Yönetimine muhalif isimlerden insan hakları savunucusu Nizar Banat, Filistin güvenlik güçleri tarafından El Halil’deki evinde darp edilerek gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetti. Banat’ın ailesi, El Kuds haber sitesine yaptıkları açıklamada, güvenlik görevlilerini “Banat’ın başına sopalar ve demir çubuklarla vurmakla” suçladı.

Banat’ın kuzeni Hüseyin Banat 25 silahlı kişinin Nizar Banat uyurken evini bastığını ve yüzüne biber gazı sıktıklarını söyledi. Hüseyin Banat, “Çok sayıda görevli kuzenimin bütün elbiselerini çıkardı ve 8 dakika durmadan dövdü” dedi.

Aile adına konuşan Ammar Benat ise Nizar Benat'a suikast yapıldığını öne sürdü. Benat'ın Filistin güvenlik güçleri tarafından sabah saat 3 buçukta gözaltına alındığını kaydeden Ammar, "Güvenlik güçleri Benat'ın evinin kapısını patlatarak içeri girdi. Ahşap sopa ve demir coplarla onu darbettiler" dedi. Ammar sözlerine şöyle devam etti: "Benat'a güvenlik güçleri biber gazı da sıktı. Kaba bir şekilde elbiselerini soydular ve kanlar içinde dövülerek götürüldü."

Banat’ın ölümü Batı Şeria’da şiddetli protestolara yol açtı. Filistin Yönetimi”nin merkezi Ramallah’ta toplanan yüzlerce kişi Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın istifasını istedi. Polisin göstericileri göz yaşartıcı gazla dağıttığı sırada bir göz yaşartıcı gaz kapsülü göstericilerden birinin yüzüne isabet etti. Yaralanan gösterici hastaneye kaldırıldı.

İşgal altındaki Batı Şeria'nın el-Halil kenti valisi Cebrin el-Bekri, yaptığı yazılı açıklamada, Benat'ın bu sabah savcılık kararıyla Filistin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirterek 'Gözaltı sırasında sağlık durumunun kötüleştiğini ve el Halil Devlet Hastanesine götürüldüğünü ve hastanede vefat ettiğini' ifade etti. El Halil valisi ve Başbakan Muhammed Shtayyeh ise Banat’ın ölümü ile ilgili soruşturma açıldığını söyledi.

Facebook’da yayınladığı videolarda Filistin Yönetimi’ndeki yolsuzlukları eleştiren Banat, daha önce de Filistin güvenlik güçleri tarafından birkaç kez tutuklanmıştı. Milletvekilleri seçimlerinde de aday olan Banat iki ay önce evinin kurşunlandığını açıklamıştı.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Nizar Benat'ın ölümünden Filistin güvenlik servisi sorumlu tutularak olayın şiddetle kınandığı belirtildi. Benat'ın ölümünün tüm sorumluluğunun Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a ait olduğu belirtilen açıklamada, "Bu, Filistin Yönetimi ve Filistin güvenlik servisinin halkımızın ve muhalif aktivistlere karşı tutumunu yansıtan önceden tasarlanmış organize bir suçtur" ifadelerine yer verildi.

İnsan hakları örgütleri ve Filistin'deki gruplar Nizar Benat'ın gözaltına alınmasının hemen ardından ölümünü kınayarak soruşturma açılmasını talep etti. Filistin İnsan Hakları Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Benat'ın hayatını kaybetmesi hadisesinin çok ciddiye alındığı, olayla ilgili soruşturmanın başladığı, cesedin otopsisine Komisyon tarafından görevlendirilen bir adli tıp doktorunun da katılacağı ve soruşturma tamamlanınca sonucun derhal açıklanacağı ifade edildi.

 

Avrupa Birliği (AB) Filistinliler Delegasyonu, Benat'ın ölümü nedeniyle "üzüntülerini" ifade etti. Delegasyon, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, aktivist ve eski aday Benat'ın güvenlik güçleri tarafından tutuklanmasının ardından ölümü karşısında şaşkınlıklarını ifade etti. AB Delegasyonu ivedilikle bağımsız, şeffaf ve kapsamlı bir soruşturma yapılmasını istedi. (AA/Ajans Bizim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.