Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi hezimete uğradı

Fas'taki Adalet ve Kalkınma Partisi hezimete uğradı

Fas seçimlerinde Milli Bağımsızlar Birliği (RNI) ve Asalet ve Çağdaşlık (PAM) gibi liberal kanatta yer alan partiler ülkedeki genel seçimlerde en çok oy alan ilk iki parti olarak toplamda 179 milletvekili çıkardı ve zafer ilan etti.

 

Muhafazakar duruşuyla bilinen eski koalisyon hükümetinin büyük ortağı Adalet ve Kalkınma Partisi (PDJ) ise bir önceki seçimlere göre 113 sandalye kaybederek büyük yara aldı ve sadece 12 milletvekili çıkarabildi.

2016 seçimlerinde 125 milletvekili çıkaran PDJ, bu seçimlerde 8'inci parti konumuna kadar düştü.

8 Eylül Çarşamba günü yapılan Fas genel seçimlerinde oyların yüzde 98'inin sayılmasıyla 395 sandalyeli mecliste hangi partilerin yer alacağı büyük oranda belli oldu.

Liberal partilerden RNI 97 milletvekiliyle ilk sırada yer alırken, PAM ise 82 miletvekiliyle ikinci oldu. Bu sonuçla Fas meclisindeki liberal partiler ilk iki sırayı alarak muhtemel koalisyon hükümetinde avantaj elde etti.

Mosa'ab Elshamy/Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Muhalefet partisi konumundaki İstiklal Partisi 78 milletvekiliyle üçüncü, koalisyonda yer alan Sosyalist Birlik 35 milletvekiliyle dördüncü sırada yer aldı.

Eski Başbakan el-Osmani milletvekili seçilemedi

Öte yandan Fas'ın görev süresi sona eren Başbakanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi (PDJ) Genel Sekreteri Sadeddin el-Osmani, milletvekili seçilmek için gerekli olan oy oranına ulaşamadı.

Fas İçişleri Bakanlığından tarafından yapılan resmi açıklamada 37 milyon nüfuslu ülkedeki genel ve yerel seçimlere katılım yüzde 50.18 olarak gerçekleşti. Bu oran 2016'daki seçimlerde yüzde 43'te kalmıştı. Partiler, sonuçların ilan edilmesinden sonraki 30 gün içinde Anayasa Mahkemesi'ne başvurma hakkına sahip.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.