Eski halılar bilekliğe, taşlar tabloya dönüşüyor

Eski halılar bilekliğe, taşlar tabloya dönüşüyor

İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bir iş hanında atölye açan 4 genç, ağaçtan, atılan eski halı ve kıyafetlerden bileklik, kolye, küpe ve Van Gölü sahillerinden toplanan taşlardan tablo yapıyor. 

Van’da yaşayan 4 genç, açtıkları atölyede ağaçtan, atılan eski halı ve kıyafetlerden bileklik, kolye, küpe ve Van Gölü sahillerinden topladıkları taşlardan tablo üretiyor. İpekyolu ilçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan bir iş hanında Shmaya (Gökyüzü) adında açtıkları atölyede çeşit çeşit tasarımlar yapan 2'si kadın 4 genç, her ürüne farklı bir motif işliyor. 
 
İple bileklik yapan ve ahşaba resim çizen gençlerden Sultan Kutluk, “Amacım modem zamanda kültürümüzü daha çok yansıtmak. 2011’de Van’da yaşanan depremden sonra Silopi’ye yerleştik. Babaannem bere, atkı ve halı gibi şeyler yapıyordu. Ondan etkilendim. Uzun zaman önce annemler de halı yapıyordu. Bununla ilgilendim. Kültürümüzün kaybolmaması için ne yapabiliriz diye araştırma yaptım. Topluma kültürümüzü yansıtmak, en çok da bu anlayış beni bu işe yönlendirdi” dedi. 
 
Ahşap tasarımı ve taş tablo yapan Sedat Açıkel ise Van Gölü'nün sahillerinden topladığı taşlarla çalışıyor. Bu işi öğrenmek için kursa gittiğini belirten Açıkel, "Göl kenarından topladığımız taşları buraya getirip, atölyede kullanıyoruz. Özelikle taşlara daha çok baykuş çiziyorum. Ahşaplarla da farklı şeyler yapıyorum. Atölyede gördüğünüz tüm ürünler, hayal ürünü. Bu işi yaparken mutlu oluyorum. Sanatla uğraşmak huzur veriyor” diye konuştu. 
 
Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Bölümü mevzun olan Serhat Işık ise Van’da çalışmaya arkadaşlarıyla birlikte karar verdiklerini belirtti. İşe bileklik yaparak başladıklarını dile getiren Işık, şunları söyledi: "İnsanlara lazım olmayan ve attıkları elbiselerden ip topladık, diğer eşyalardan da kolye ve bileklik yaptık. Aslında bu atölyeyi geri dönüşüm fikriyle ortaya çıkardık. Atölyede gördüğünüz tüm dekorasyonu kendimiz yaptık. Dolaplardan tutun duvar boyasına kadar hepsini kendimiz yaptık. El emeğimizle yaptık. Bileklik, kolye ve küpe tarzı ürünleri yapıyorum. Bu işi yapmak bana huzur veriyor.” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.