Esad'dan İdlib'e: Teslim olun!

Esad'dan İdlib'e: Teslim olun!

Suriye ordusunun İdlib operasyonu adım adım yaklaşıyor. Türkiye sınırındaki vilayete dün helikopterlerle bildiriler dağıtıldı. Bildirilerde, "Savaşta sona geliniyor. Sizi birçok Suriyeli gibi yerel uzlaşma anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz" denildi.

Suriye yönetimi, Türkiye sınırında silahlı militanların kontrolündeki İdlib’in kontrolünü geri almak için düğmeye bastı. Suriye ordusu dün, yaklaşık 2,5 milyon nüfuslu bölgede yaşayan sivilleri teslim olmaya çağırdı. Helikopterlerle havadan dağıtılan bildirilerde şu ifadelere yer verildi:

“Savaşta sona geliniyor. Sizi birçok Suriyeli gibi yerel uzlaşma anlaşmasına katılmaya çağırıyoruz. Suriye ordusu ile işbirliğiniz sizi militanlar ve teröristlerin yönetiminden kurtaracak, sizin ve ailenizin yaşamını koruyacak.”

İç savaşın başından bu yana muhaliflere yakınlığıyla öne çıkan ve bölgedeki kaynaklarına dayanarak gelişmeleri aktaran Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi de, İdlib’in güneybatısına takviye birliklerin gitmekte olduğunu duyurdu. Buna göre, iç savaşın ülkenin kuzeyinde yedi yıl önce ilk patlak verdiği noktalardan biri olan Cisr el Şugur kasabası da top ve roket ateşi ile hedef alındı.

Birleşmiş Milletler dün, İdlib için insani felaket uyarısında bulunmuş; Rusya, Türkiye ve İran çatışmadan kaçınmak için ellerinden geleni yapma vaadinde bulunduğunu aktarmıştı. BM, ihtiyaç halinde Türkiye’den de kaçan sivillere sınırı açmasını isteyeceklerini açıklamıştı.

İDLİB NEDEN ÖNEMLİ?

Türkiye sınırına sadece 45 kilometre uzaklıkta bulunan İdlib, Suriye’de silahlı isyancıların kontrolünde olan son büyük bölge olma özelliğini taşıyor. Son üç yıldır çoğunluğu cihatçı olan silahlı isyancıların kontrolünde; yaklaşık yüzde 60’ı ise El Kaide’den ayrılıp isim değiştiren El Nusra’nın liderliğindeki Heyet Tahrir Şam’ın elinde.

Suriye ordusu, ülkenin birçok başka noktasını orduyla anlaşarak terk eden silahlı isyancıları da bölgeye yerleştirmişti.

Bölge, Türkiye, Rusya ve İran’ın garantörlüğünde yürütülen Astana görüşmelerinde varılan mutabakat çerçevesinde kurulan dört çatışmasızlık bölgesinden biri olma özelliğini de taşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.