Erdoğan:AİHM'in kararlarının uygulanmasını bekliyoruz

Erdoğan:AİHM'in kararlarının uygulanmasını bekliyoruz

Gümülcine'de Batı Trakya Türkleri'ne hitap eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Sizlerin, Lozan Anlaşması, Avrupa Birliği müktesabatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, AİHM'in kararlarını

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan Gümülcine'de Batı Trakyalı Türkler ile buluşmasında konuştu.

Erdoğan: Düşüncesine güvenen düşünce özgürlüğünden korkmaz

 Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''İyi birer Yunanistan vatandaşı olarak sizler kendinizle birlikte bu ülke için de çalışıyorsunuz. Bunun karşılığında Lozan'daki hükümlere uygun bir davranış beklemek hakkınızdır. Sizlerin Türkçeyi Yunancayı çok iyi konuşan geleneklerini yaşatan bireyler olmanız ülkeniz Yunanistan için de bir kazançtır. Yunanistan'daki en önemli sorunlardan bir tanesi buradaki din adamları sorunudur. Burada atanmış müftü ile işi götürmek isteme anlayışı var bunun Lozan'da yeri yok tam aksine seçilmiş müftünün yeri var. Seçilmiş din adamını kendi ülkemizde uyguluyoruz patrik bizim atamızla görev alan bir insan değildir. Sen Sinod Meclisi tarafından seçilen bir insandır. Niçin bizim başmüftümüzü bizim din görevlilerimiz seçmesin? Bu yanlış bir şey bunun Lozan'da yeri yok. 94 yıl geçti burada bir güncelleme gerekir dedik. İşte başmüffülük eğitim öğretim sıkıntısı. İstanbul'da patrik yurtdışına çıkmak istese Eyüp Kaymakamlığı'nın iznine tabiidir. Ama biz bunu uygulamıyoruz. Burada ise başka uygulamalar görüyoruz.

Sizlerin, Lozan Anlaşması, Avrupa Birliği müktesabatı ve evrensel insan hakları anlayışına uygun olarak her türlü imkandan yararlanmanızı istiyoruz. Bu çerçevede, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) kararlarının uygulanmasını bekliyoruz.

Lozan Antlaşması, her iki ülkede yaşayan azınlıkları, ülkemize ve Yunanistan'a emanet etmiştir. Bu emanetleri gözümüz gibi korumalıyız. Biz sorumluluklarımızın farkındayız. Yunanistan'ın da farkında olduğunu düşünüyoruz.

Azınlıklar kavramı içerisinde burada Müslüman azınlık noktasından mı hareket yoksa Türk azınlık noktasından mı hareket. Bana göre bizim ortak paydamız zaten İslamdır dedim. Dolayısıyla Türkü ile Pomak'ı ile biz biriz beraberiz. Yaradılanı yaradandan ötürü sevdik mi bitti iş.

Bizim isteğimiz şudur. Yunanistan devleti, benim soydaşlarımdan asimile olmasını istememeli. Entegrasyon ayrı bir konu ama asimile olmasını istememeli. Çünkü biz, hiçbir farklı etnik unsurdan bunu bugüne kadar istemedik ve istemeyiz.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.