Erdoğan: OHAL'de referandum rahat olur

Erdoğan: OHAL'de referandum rahat olur

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referanduma OHAL’le gidilebileceğini açıkladı: OHAL ile seçim olmaz diye bir şey yok. Suriye krizine de değinen Erdoğan "Bizim burada eli bağlı durmamız mümkün değil, atılacak adımları bir an önce atmamız gerekiyor” ifadelerini kull

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Afrika gezisi dönüşü gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan Suriye krizi ve başkanlık sistemini içeren anayasa referandumuna ilişkin açıklamalarda bulundu.

‘SEÇİME OHAL’DE GİDİLMESİ RAHAT ZEMİN HAZIRLAR’

Hürriyet’ten Hande Fırat’ın haberine göre; OHAL’e ilişkin açıklamalarda bulunan Erdoğan; “Bizim güzel sözümüz var: Su uyur düşman uyumaz! OHAL ile ilgili olarak da, ‘şurada keselim’ diye bir şey de yok. Biz burada netice alana kadar yola devam edeceğiz” dedi.  Erdoğan referanduma OHAL ile gidileceğinin de belirtti: OHAL ile gidilmesi çok daha rahat bir zemin de hazırlayabilir. Hükümetin de bu inançta olduğu kanaatindeyim. Çünkü OHAL ile seçim olmaz diye bir şey yok.”

 ASKERLERİN İADESİNİN GECİKMESİ GÜVENİ ZEDELER’

Erdoğan Avrupa Konseyi’ ile süren gergin ilişkileri de değerlendirdi. Erdoğan “Avrupa Parlamentosu’nun, ‘Şunu şöyle yapsanız, yoksa sizinle ilgili bir gözlemci süreci başlatacağız’ şeklindeki yaklaşımları da hoş değil. Neticede bu millet kendi göbeğini kendi keser. Benim şehitlerimin hesabını onlar mı verecek? Bizim millete ve Allah’a hesap vermek dışında, hiçbir merciye hesap verme durumumuz yoktur. Yunanistan oraya sığınan sekiz alçağı hâlâ bize vermiyor. Ben kendilerini daha ilk akşam aradım, bana verdiği söz ‘15-20 gün içerisinde biz çözeriz’. Bunlar, Türkiye’de terör eylemi yapmışlar, burada yargılanmaları gerekir. İade işlemindeki gecikme, tabii ki güvenin de sarsılmasına neden olur” dedi.

‘GEREKİRSE MEYDANLARA ÇIKARIZ’

Referandumda anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda Ak Parti genel başkanlığına geri dönme konusuna da değinen Erdoğan, “Öncelikle onu bağlayıcı bir şey aslında yok. Seçim noktasına gelince, seçim noktasında konu 2019. Hükümette ya da parlamentoda seçimi erkene almak söz konusu mu? Şu anda öyle bir şey söz konusu değil. 7 Şubat itibariyle herhalde kampanyalar başlayacak, meydanlar hareketlenecek. Benim meydanlara inip inmeyeceğim konusunu arkadaşlarımla istişare eder ona göre karar veririm. İstişare neticesinde gerekli olduğuna inanırsak, meydanlara çıkarız” dedi.

‘BU KONUYU PUTİN İLE GÖRÜŞMEYİ DÜŞÜNÜYORUM’

Astana görüşmelerine ilişkin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi planladığını söyleyen Erdoğan, “Bu konuda Sayın Putin ile görüşme yapmayı düşünüyorum. Bu konuda, Trump ile de yüz yüze görüşmeden önce de belki bir telefon görüşmesi olabilir. El Bab’daki gelişmeler malum, Mümbiç ve Rakka olayı var. Bizim burada eli bağlı durmamız mümkün değil, atılacak adımları bir an önce atmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

CHP’YE: NİYE AYM’YE KOŞUYORSUN

Meclis’teki oylamanın hukuka aykırı olduğunu belirten CHP’nin AYM’ye başvuracağız açıklamasını değerlendiren Erdoğan “Bir defa ana muhalefet partisinin tek müracaat kapısı Anayasa Mahkemesi. Millete gitmeyi hiçbir zaman tercih etmiş değil. Parlamentoda meydan okudu; ‘Hodri meydan’ dediysen, niye Anayasa Mahkemesi’ne koşuyorsun? Bunların iki kapısı vardır: Ya gensoru ya Anayasa Mahkemesi. Her ikisinden de ters dönerler, geri giderler, o ayrı. Demokraside yol, halktır, milli iradedir. Bunlar parlamentoda milli iradeyi bile tartışmaya kalktılar ya. Önümüzdeki süreçte milletimiz, bu 18 maddeyi her geçen gün daha iyi anlayacaktır. Halkımıza iyi anlatılması, bilinçlendirilmesi önem arz ediyor” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.