'Engelsiz Sera' ile yaşama tutunuyorlar

'Engelsiz Sera' ile yaşama tutunuyorlar

İpekyolu Belediyesi bünyesinde 12 engelli yurttaşın çalıştığı "Engelsiz Sera" ilk ürünlerini vermeye başladı. Serada çalışan engelliler, "Ektiklerimiz filizlenince yaşama tutunma azmimiz arttı" dedi.

Van'ın İpekyolu Belediyesi tarafından engelli yurttaşların hem ortak yaşama dahil olmaları hem de doğal tüketim ürünlerinden yararlanabilmeleri için yıl içerisinde oluşturduğu "Engelsiz Sera" ürünlerini vermeye başladı. Değirmen (Çoravanis)  Mahallesi'nde Mayıs ayında açılan Engelsiz Sera'nın tüm çalışmalarını 12 engelli yurttaş yapıyor. Gelecek yıl seranın büyütülerek, yüzlerce engellinin çalışabileceği bir alana dönüştürülmesi hedefleniyor.
 
Engelsiz Sera'da çalışan Aysel Komi (22), iki yıldır İpekyolu Belediyesi bünyesinde açılan ve tamamıyla engelli bireylerin çalışıp işlettiği Engelsiz Kafe'de de çalışıyor. Hayatın her alanında engellerin aşılması gerektiğini vurgulayan Komi, “Bu yıl Engelsiz Kafe ile sınırlı kalmak istemedik. Hayatın her alanında engelleri aşmak adına Engelsiz Sera fikrini ortaya koyduk. Bu fikrimizi belediye eşbaşkanlarımıza sunduk, onlar da bundan büyük bir mutluluk duydu. 5 ay boyunca burada emek verdik. Emek verip, çalışınca çok mutlu oluyorduk. İlk ektiğimiz ürünler filizlenince yaşama tutunma azmimiz arttı ve hayatımıza katbekat bir sevinç doldu” dedi. 
 
Engelsiz Sera'da çalışan Gülperi Ertaş ise, seranın çapasından sulamasına kadar her işte çalıştıklarını ve bundan mutluluk duyduklarını söyledi. Ertaş, “Her ay haftada 2 kez periyodik olarak 12 engelli arkadaşımızla burada çalışma yürüttük. Bir engelli olarak hayatla iç içe olmak istiyorum. Bir engellinin böyle ortamlarda bulunması kendisine olan güvenini arttırıyor. Böyle işlerde çalışmak psikolojimize çok daha iyi geliyor. Engelleri aşarak, bütün zorluklara göğüs gererek, yaşayarak bugüne geldik. Hayatın her alanında olduğu gibi tarımla da uğraşarak engelleri bir bir aşıyoruz. Bu çalışmamızla da bir engellinin hayatın tüm alanında var olabileceğini göstermiş olduk” diye konuştu.
 
Ertaş, engelli yurttaşlara da “Gelin bu tür etkinliklere katılın. Hayatta aşılmayacak engel yoktur. El ele verirsek başaramayacağı bir şey yoktur. Yeter ki kendimize inanalım" çağrısı yaptı. 
 
İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Azim Yacan da, engelsiz bir kent için çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını belirterek, "Göreve geldiğimiz ilk günden bu yana ‘Engelsiz bir kent’ sloganıyla kamusal alan içinde engelsiz yurttaşlarımızın daha rahat hareket etmesi adına her türlü çalışmayı yürüttük. Bu konuda ilgili kurumlarla sürekli görüşme halindeyiz ve onları da karar süreçlerine dahil ediyoruz. Belediye meclisimizde bu yurttaşlarımız için komisyon kurduk. Aynı zamanda engelsiz yurttaşlarımızın istihdamı ve ekonomik yaşama dahil olmaları için çalışmalarımız sürüyor. Engelsiz Kafemizde engelsiz yurttaşlarımız çalışıyor. Bunların yanında Engelsiz Seramız var. Şu anda burada sebze üretimi yapılıyor. Buradan çıkan ürünler tamamıyla bu arkadaşlarımız için değerlendiriliyor. Mayıs ayında onlarla birlikte tohum ektik ve şimdi hasadımızı birlikte topluyoruz. Olanaklarımız dahilinde engelsiz seralarımızı çoğaltmayı planlıyoruz. Mayıs ayında başladığımız bu çalışmayı önümüzdeki yıl arttırarak devam edeceğiz" dedi. (MA)
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.