Engelli maaşıyla yaşam mücadelesi veriyor

Engelli maaşıyla yaşam mücadelesi veriyor

Ekonomik kriz nedeniyle zor günler geçiren yurttaşlardan engelli Osman Çalı, "Asgari ücretle geçinilemezken ben 450 TL engelli maaşıyla nasıl geçineyim?" diye sordu. 

Urfa’nın merkez Eyyubiye ilçesinin Osmanlı Mahallesi’nde yaşayan 3 çocuk babası engelli yurttaş Osman Çalı, aylık 450 TL ile geçinmeye çalışıyor. Geçirdiği bir kaza sonucu ayağından sakatlanan ve eve hapsolan Çalı, öncesinde mevsimlik tarım işçisi olarak farklı kentlere giderek geçimlerini sağladıklarını söyledi. Ardından engelli maaşıyla geçinmek zorunda kaldıklarını söyledi. 
 
Engelli maaşıyla çocuklarının okul masraflarını dahi karşılayamadığını belirten Çalı, “Genel anlamda insanlar ekonomik sorunlar yaşıyor. Kaldı ki benim durumumda olan birisinin sıkıntıları daha fazladır. Asgari ücretliden mevsimlik işçiye kadar herkesin geçim sıkıntısı var. Toplum her ne kadar bunu dilendirmese de halk nezdinde bir tepki var” dedi. 1990'lı yıllardan bu yana bu denli etkili bir ekonomik krizle karşılaşmadığını dile getiren Çalı, insanların var olan baskılardan dolayı krize karşı seslerini yükseltemediklerine işaret etti. 
 
Elektrik, su, temel gıda ürünlerini de dahil olmak üzere hemen hemen her şeye zam geldiğini söyleyen Çalı yaşadığı zorluğu şu sözlerle anlattı: “Basit bir örnek; yağı eskiden 20 liraya alırken şimdi 40 liradan alıyoruz. İki katına çıkmış. Eskiden elektrik faturamız 45 ile 60 lira arasında değişiyordu. Fakat bugün 120’den aşağı değil. Bana aylık 450 lira engelli maaşı veriliyor. Aldığım 450 lira çocukların okul masrafları mı, gıdaya mı, giyime mi, elektriğe mi neye yetecek? Yeni bir kanun çıkmış Yeşil Kartlı olanların elektrik faturalarının yarısı devlet tarafından karşılanacağı söylenmişti. Ama bu seferde kişiye göre muamele yapıyorlar. Böyle bir hak var. Ama benim sadece tanıdığım yüzlerce mevsimlik işçi var. Bu haktan yararlanamıyorlar.” (MA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.