Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı

Enflasyon son 15 yılın rekorunu kırdı

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre yıllık enflasyon Eyül'de yüzde 24,52'ye ulaşarak 15 yılın zirvesini gördü.

Aylık enflasyon ise yüzde 6,30 olarak açıklandı.

Böylece yıllık enflasyon Ağustos 2003'te gördüğü yüzde 24,9 seviyesinden bu yana en yüksek düzeyine ulaşmış oldu.

Enflasyonun piyasa beklentilerinin üzerinde gelmesiyle güne 5,98 seviyesinden başlayan Dolar/TL, 6,06'ya kadar yükseldi.

En hızlı fiyat artışları ev eşyası, ulaştırma ve gıdada

Yıllık bazda en büyük fiyat artışları ulaştırma ve ev eşyası harcama gruplarında gözlendi.

Ev eşyasında yıllık enflasyon yüzde 37,3 olurken, ulaştırmada enflasyon yüzde 36,6 olarak gerçekleşti.

Bu yıl TL'nin ABD Doları karşısında yüzde 40'a yakın değer kaybetmesi ile petrol fiyatlarındaki artış, enflasyonda hızlı yükseliş trendinin en önemli nedenleri olarak gösteriliyor.

Merkez Bankası TL'deki değer kaybının etkisiyle enflasyonda yaşanan yükselişi dizginlemek adına, 13 Eylül'de 625 baz puanlık faiz artırımına gitmiş ve politika faizini yüzde 24'e yükseltmişti.

Bugün açıklanan veriyle enflasyonun en yüksek olduğu gelişen ülkeler sıralamasında Türkiye İran'ı geçerek Arjantin'in arkasında yer aldı.

ÜFE'de sert yükseliş: %46,15

Tüketici fiyatlarının yanı sıra üretici fiyat endeksinde de yıllık bazda sert yükseliş yaşandı. Üretici fiyatlarında yıllık bazda yüzde 46,15 artış kaydedilirken, aylık bazda artış yüzde 10,88 oldu.

Bir önceki aya göre en fazla artış enerji sektöründe yaşandı.

Elektrik ve gazda aylık bazda artış yüzde 40,21 olurken, ham petrol ve doğal gazda artış yüzde 16,95 olarak açıklandı.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) son 3 aydır düzenli olarak elektrik ve doğalgaz fiyatlarına zam yapıyor

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.