Emekli maşında yeni iddia: 4 bin lira zam yapılacak

Emekli maşında yeni iddia: 4 bin lira zam yapılacak

Karar Gazetesi Yazarı İbrahim Kahveci, "Mart ayında herkese 4 bin TL zam yapılacak" dedi.

SSK ve Bağkur emeklilerinin ek zammı Meclis'ten geçti. Zam oranları memur ve SSK, Bağkur emeklileri için yüzde 49.25 ile eşitlendi. En düşük emekli maaşı da 7500 liradan 10 bin TL'ye yükseltildi. Ek zamlı maaşlar hesaplara yansımadan seçim öncesi kulisler yeniden hareketlendi. Seçim öncesi emeklilere seyyanen bir zam daha geleceği iddiaları gündeme geldi. 

Halk TV canlı yayınına katılan gazeteci İbrahim Kahveci konuşmasında SGK Uzmanı Özgür Erdursun'un açıklamasına değindi. Kahveci, "Mart ayında herkese 4 bin TL zam yapılacak" diye ifadelerini kullandı. 

Merkez Bankası'nın faiz kararını değerlendiren Kahveci, "Ocak ve şubat ayı enflasyonu geldiği zaman muhtemelen yüzde 80'lere yaklaşan resmi enflasyon, hissedilen enflasyonu sormuyorum, gerçek enflasyonu size bırakıyorum" ifadesini kullandı. Kahveci şunları kaydetti:

"Bunun anlamı şu Merkez Bankası seçime kadar yumuşak faizle gidecek. Faizin oranı, tek oranı hiçbir şey ifade etmez. Mesela Arjantin'de 45 faiz 0 faiz demektir neredeyse ama ABD'de yüzde 45 faiz felaket. Niye enflasyonla orantılarsınız. Faiz enflasyona bağlıdır. Ortalama enflasyon yüzde 55-60 olacak yıl sonu enflasyonu resmi hedeflere göre yüzde 36 olacak. Bugün itibariyle söylüyorum yıl sonu enflasyonu tutmaz.

"Sebebi şu: Bütçe harcamalarının seçime kadar çok açık olacağı belli. Emeklilere yüzde 37'ydi, önce 5 puan eklendi, sonra 49.25'e çıktı zam.

Hatırlarsanız 2023 Mayıs seçimlerinden önce dolar kuru 20 liranın altında uzun süre durmuş ama seçimden sonra aniden bilinçli bir programlı bir şekilde 26-27'lere çıkarılmış. Yüzde 30'luk enflasyonla verilen zamlar geri alınmıştır.

Geçen gün Özgür Erdursun da bir kanalda bahsetti, muhtemelen emeklilere yüzde 49 zam da yetmeyecek, mart ayında 2 bin ile 4 bin arasında seyyanen, herkese 4 bin. Herkese 4 bin dediğim zaman şöyle düşünün, 10 bin lira maaş alana 4 bin lira verdiğin zaman yüzde 40 zam olmuş oluyor, 40 bin lira emekli maaşı olana 4 bin lira verdiğin zaman yüzde 10. Seyyanen rakam mutlak rakamdır. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.