Elmas kaplama nedir?

Elmas kaplama nedir?

Elmas kaplama Bağlantı daha çok otomotiv sektöründe tercih edilmektedir.

Elmas kaplama daha çok otomotiv sektöründe tercih edilmektedir. Bu kaplama türü silisyum oksit, elmas, kil, kaolen, kuvars, gümüş ve benzeri maddelerin bir araya getirilmesi ile yapılır. Otomobil yüzeyine uygulanan bu karışım ile sert ve çizilmez bir yüzey elde edilmiş olur. Bu kaplama işlemini daha iyi anlayabilmek için elmas nedir bilmek gerekir.

Elmas Nedir?

Elmas en sert maddeler arasında yer almaktadır. Kristalize bir mineraldir. Çok iyi bir iletkendir. Bu özelliği sayesinde zarar görmeden kesimi yapılmaktadır. Saydam bir maddedir. Fazla kırılgan bir yapısı yoktur. Bu özelliği ile içine girebilen tek şey ışıktır. Her şeyi kesebilme gibi bir özelliği de mevcuttur. İnsanlar tarafından çok önem verilen bir taştır. Fransız bir kimyacı tarafından yakılan elmastan karbondioksit çıkışı gözlenmiş ve saf karbon olduğu sonucuna varılmıştır. 3547 santigrat derecede erimektedir.  Sertlik derecesi ise 10’dur. Sertlik derecesinin yüksek olması sebebi ile diğer tüm mineralleri çizebilmektedir. Ve sırf bu özelliği yüzünden endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Parlaklığı, sertliği, ışığı kırması gibi özellikleri ile de ziynet eşyası olarak kullanılmaktadır. Elmasın çeşitli renkleri bulunmaktadır. Bunlar mavi, yeşil, sarı, kahverengi ve pembedir. Elmasların ölçü birimleri karattır. Bu ölçü birimi İngilizcedir. Arapçada kırattır.

Elmas oluşumu için belli bir sıcaklık ve basınç gereklidir. Ve bu oluşumlar dünyanın çekirdeğine yakın olan derinlikleridir. Elmasın üçte birlik oranı ziynet eşyası için kullanılırken üçte ikisi endüstriyel alanda kullanılmaktadır. Elmasın yapay veya doğal olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Yapay elmasın takılarda kullanımının bir değeri söz konusu değildir.

Elmasın Tarihçesi

Elmas; milattan önce 500’lü yıllarda Hindistan’da çıkarılmış, ticareti Romalılar tarafından yapılmıştır. Günümüzde Avustralya, Güney Afrika, Botswana, Rusya, Kongo, Kanada gibi ülkelerde elmas üretimi yapılmaktadır. Ve en değerli ziynet eşyası olarak bayanlar tarafından hala ilgi görmektedir. Dünyada bilinen en genç elmas 1 milyar yaşında iken en yaşlı elmas ise 3,5 milyar yaşındadır. Dünyada bulunan en pahalı 5 elmas vardır. Bunlar; Cullinan, Centernary Elması, Cullinan Mirası, Kaşıkçı Elması, Graff Pembesi adlı elmaslardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.