Eli Lilly, antikor ilacının Kovid-19'u önlediğini duyurdu

Eli Lilly, antikor ilacının Kovid-19'u önlediğini duyurdu

İlaç şirketi Eli Lilly & CO, 21 Ocak’ta yaptığı açıklamada monoklonal antikor ilacının, Faz 3 denemelerinde Kovid-19'u önlediğini duyurdu. Şirket, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (US Food and Drug Administration - FDA) halihazırda acil kullanım izni verdiği

LY-CoV555 diye de bilinen Bamlanivimab adlı ilacın Faz 3 denemelerine huzurevi sakini ve personeli bin 97 kişi katıldı. Eli Lilly, ilacı alan katılımcıların Kovid-19’dan hastalanma riskinin, plasebo alanlara oranla yüzde 57 daha az olduğunu açıkladı. Sadece huzurevi sakinleri arasındaysa bu risk yüzde 80’e kadar azaldı.

CNN International'ın haberine göre, FDA antikor ilacına kasımda acil kullanım izni vermişti. Bu sayede Bamlanivimab, hafif ila orta düzeydeki Kovid hastalarına verilebiliyordu. Ancak bulgular, Bamlanivimab’ın önleyici tedavi olarak kullanılabileceğini gösteriyor. Zira Eli Lilly, acil kullanım izninin genişletilmesi için FDA’e başvurmayı düşünüyor.

Bamlanivimab’ın halihazırda kullanılmasından memnun olduklarını dile getiren Eli Lilly’nin baş bilim sorumlusu Dr. Daniel Skovronsky “… Kovid-19’un yayılımını önlemek için acil durum kullanım yetkisini genişletmeyi araştırmak için düzenleyicilerle çalışmayı dört gözle bekliyoruz” dedi. Skovronsky sözlerine şöyle devam etti:

Bamlanivimab’ın toplumumuzun en savunmasız üyelerinden bazıları olan huzurevi sakinleri arasında semptomatik hastalığı önemli ölçüde azaltarak Kovid-19’u önlemeyi sağladığını gösteren bu olumlu sonuçlardan son derece memnunuz.

Sekiz hafta süren Faz 3 denemelerinde, Kovid-19 testi ilkin negatif çıkan 299’u huzurevi sakini 666’ı personeli 965 kişilik önleme grubu oluşturuldu. Bu gruptaki  4 huzurevi sakininin söz konusu hastalıktan hayatını kaybettiğini belirten şirket bunların plasebo verilen kişiler olduğunu bildirdi. Önleme grubunda Bamlanivimab verilenlerin hiçbirinin Kovid-19’dan hayatını kaybetmediğini ekledi.

Eli Lilly, denemelerin başında Kovid-19 testi pozitif çıkan 41’i huzurevi sakini 91’i personeli 132 kişilik tedavi grubundaki 4 huzurevi sakinin daha hayatını kaybettiğini ancak bunların da plasebo verilenler olduğunu belirtti. Bamlanivimab verilenlerde ölüm yaşanmadığını açıkladı.

Faz 3 denemeleri boyunca Kovid-19’la ilgisi bulunmayanlar da dahil olmak üzere toplam 16 ölüm gerçekleşirken bunların hepsi huzurevi sakiniydi. 11’ine plasebo 5’ineyse Bamlanivimab verilmişti.

Şirket, ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü’yle birlikte yürüttüğü araştırmanın sonuçlarını basın bülteniyle açıklasa da bütün sonuçların hakemli bir bilimsel dergide yayınlanmak üzere sunulacağını bildirdi.

Yapılan açıklama sınırlı bilgi sağlıyor ancak Birleşik Krallık’taki küresel yardım kuruluşu Wellcome Trust’tan Dr. Nick Cammack, “Bu sonuçlar beklentilerimizi aştı. Bu tür tedavilerin hem hastalıkları önlemek hem de tedavi etmek için kullanılabileceğini gösterdi” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.