Ekmeğe Yüzde 15 Zam Geldi

Ekmeğe Yüzde 15 Zam Geldi

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada ekmeğe yüzde 15 zam geleceğini duyurdu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, Federasyon Genel Merkezi'nde ekmek fiyatlarına yapılan zamlara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Balcı ekmek fiyatlarının yüzde 15 zamlanacağını belirtti. Bugün yayınlayacakları genelgeyle Türkiye'de ekmeğin kilogram fiyatının azami 5 liradan 5 Lira 75 kuruşa çıkacağını ifade eden Balcı, zammın yürürlüğe girmesinin bir ayı bulabileceğini söyledi.

"Basın toplantısı yapmak zaruri olmuştur"

Ekmek fiyatlarına ilişkin ülke genelinde, "Ekmek fiyatlarında sessiz zam, gizli zam" gibi haberler çıktığını ifade eden Balcı, "Bugün gelinen noktada basın toplantısı yapmak zaruri olmuştur. Çünkü iki gündür ekmek fiyatları gündemi meşgul etmektedir.

"İstanbul'da meydana gelen bu olay gerçeği yansıtmamaktadır. İstanbul'un Beşiktaş, Şişli, Sarıyer ilçelerindeki toplam 84 ticaret odasına kayıtlı fırının ekmek fiyatları ilçedeki sıkıntılardan ve girdilerin daha fazla olmasından dolayı fiyat değişikliğine gitmesini, tüm İstanbul'a mal edilmesini veya ülke genelinde böyle bir değişiklik olmuş gibi yansıtılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz." diye konuştu.

Son zam 2016'daydı

Balcı, ekmek fiyatlarında uzunca bir süredir değişiklik yapılmadığını belirterek, Türkiye'de 5 lira olan ekmeğin kilogram fiyatının 2016 yılının ocak ayında belirlendiğini ifade etti.

Enflasyon oranları ve iki yılı aşkın bir süredir fiyat değişikliği olmaması göz önünde bulundurularak yüzde 15'lik zammın söz konusu olacağını söyleyen Balcı "Ekmekte meydana gelecek fiyat değişikliği yüzde 15'i geçmeyecek. Kilogramı 5 lira olan ekmeğin fiyatı, 5 lira 75 kuruşun üzerinde olmayacak. Tüm şehirlerde bu fiyat uygulanacak diye bir şey söz konusu değil. Bu fiyatlar göre değişiklik gösterebilir. Bazı şehirlerde daha düşük fiyat olabilir" diye konuştu.

Enflasyona etkisi ne olacak

Dünya Gazetesi'nin haberine göre ekmeğe yapılacak yüzde 15 zammın enflasyonu 0.3 puan arttırıcı etkisi olacak.

TÜİK verilerine göre, gıda ve alkolsüz içecekler kaleminin enflasyon sepeti içindeki ağırlığı yüzde 23 ekmeğin ağırlığı ise yüzde 2.1 seviyesinde bulunuyor.

Tüketici fiyatları haziranda yıllık olarak yüzde 15.39 ile 2003 bazlı serinin en yükseğine gelerek son 14 yılın zirvesinde bulunuyor. TL'deki değer kaybı ve enflasyonu etkileyen her gelişme piyasalarda yakından izleniyor. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.