Edirne Cezaevi’ndeki açlık grevi sonlandırıldı

Edirne Cezaevi’ndeki açlık grevi sonlandırıldı

HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Zeydan ile Edirne F Tipi Cezaevi’nde açlık grevinde olan mahpuslar, hapishane idaresiyle kurulan diyalog sonucu, çözüm sözü verilmesiyle açlık grevini sonlandırdı.

Edirne F Tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan'ın açlık grevinin, “sorunların çözümü için ortaya konulan karşılıklı iyi niyet taahhütleri çerçevesinde” sona erdiği açıklandı.

HDP’nin bugünkü açıklamasında, açlık grevine Cuma günü katılan Demirtaş ve Zeydan ile açlık grevinde olan Edirne Cezaevi’ndeki mahpusların kamuoyuna gönderdiği mesajlar da yer aldı.

Diyalog ve iyi niyet vurgusu

Demirtaş ve Zeydan imzalı mesaj şöyle:

“Edirne F Tipi Ceza İnfaz Kurumu'nda 25 Şubat 2017’den beri devam eden açlık grevinin, cezaevi yönetimi ile kurulan diyalog ve sorunların çözümü için ortaya konulan karşılıklı iyi niyet taahhütleri çerçevesinde sonuçlandırılmış olmasından memnuniyet duyuyoruz.

“Açlık grevlerinin devam ettiği diğer cezaevi müdürleri başta olmak üzere, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü'nü ve Adalet Bakanı'nı açlık grevini devam ettiren mahkumlarla diyalog içerisinde sorunların çözümü için inisiyatif almaya, tutsakları da diyalog zemini çerçevesinde açlık grevlerini bitirebilmek için sorumluluk almaya davet ediyoruz.

“Edirne Cezaevi gibi diğer cezaevleri için de açlık grevleri tümden sonuçlanıncaya kadar kamuoyunu duyarlı olmaya davet ediyoruz.”

Hapishane idaresinden çözüm sözü

Açlık grevini sonlandıran mahpusların mesajı ise şöyle:

“Cezaevi idaresinin, HDP'li vekillerimiz, Özgürlükçü Hukukçular Platformu, TOHAV, İHD yetkilileri ve son olarak da bizimle yapılan görüşmeler sonucunda diyalog kanalları açılmış; cezaevi idaresi var olan sorunları çözeceğinin sözünü vermiştir. Bunun sonucu olarak 31 Mart 2017 tarihi itibariyle, 25 Şubat'tan beri sürdürdüğümüz süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemini sonuçlandırdık.”

Açlık grevinde olanların talepleri

PKK ve PJAK davalarından tutuklu veya hükümlü olanların 15 Şubat’ta Şakran Cezaevi’nde başlattığı açlık grevleri, Türkiye’deki birçok cezaevinde süreli veya süresiz olarak devam ediyor.

Açlık grevinde olanlar, taleplerini şöyle sıralıyor:

“PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağır tecrit koşullarının kaldırılması.”

“Kürt illerinde gerçekleşen yıkım ve yasaklara son verilmesi.”

“Cezaevlerinde mahpuslara yönelik kötü tutumun değiştirilmesi.”

Ne olmuştu?

İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) raporuna göre, Şakran Hapishanesi’nden beşi kadın 33 mahpus açlık grevinin 46., Edirne Hapishanesi’nden 16 mahpus 36., Van T Tipi Hapishanesi’nden sekiz mahpus 25., Sincan Kadın Hapishanesi’nden yedi kadın mahpus açlık grevlerinin 38. gününde.

Ayrıca birçok hapishanede 15 Mart-15 Nisan arasında mahpuslar beşer günlük süreyle, dönüşümlü beşer kişilik gruplarla açlık grevlerine girdi.

Mardin E Tipi Cezaevi’nden bianet’e gönderilen mektupta da direnişe destek çağrısı yapılırken, mahpuslar süreli dönüşümlü açlık grevine başladıklarını yazdı.

Ayrıca, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, tutuklu bulunduğu Edirne F Tipi Cezaevi’nde, aynı hücrede kaldığı HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan ile birlikte dün açlık grevine başladıklarını açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.