Darya Kızılboğa

Darya Kızılboğa

DUYDUĞUNUZ ÇIĞLIKLARA SESSİZ KALMAYIN

     Son günlerin en kafa karıştırıcı, sosyal medyanın mizaha vurduğu, kimsenin ne olduğunu anlamadığı bir konu ‘Palu Ailesi’. Müge Anlı ile Tatlı Sert Programı ile ülkemizin gündemine düşüp bomba etkisi yaratan bu vakaya farklı noktalardan bakmaya ne dersiniz.

      Aile içi infaz, çocuk tecavüzü, kadın tecavüzü, cinayet, dini kötü emellere alet edip suç işleme gibi bir çok şey söylendi. Peki ya ailenin bu durumu karşısında susan komşular, eş dostlar, aile fertleri neden konuşulmuyor. Olayların başladığı dönemde Esra Ceyhan’la A’dan Z’ye programına konuk olan bu aile neden mağdur olarak görüldü, neden konunun üzerine gidilmedi. Program yönecileri günlük raytinlerin peşinde nasıl olsa değil mi .

    Şu an da sizinle konuşuyorum, sizin yüreğinizle ve mantığınızla. Kimlerle komşuluk yaptığınızı biliyor musunuz ? Komşunuzun ne giydiği, hangi arabaya bindiğini, evindeki koltuk takımını sormuyorum. Yan dairenizde, aynı apartmanda aynı sokakta yaşadığınız komşularınızı ne kadar tanıyorsunuz. Elbette komşunuzun evini izleyin, hayatlarını araştırın demiyorum ama tıpkı Palu ailesinde yaşananlar gibi 10 yıl sonra komşularının yaptıklarını söyleyen kişiler garip gelmiyor mu size de. Aklımda bir tek soru ‘ neden herkes sustu ‘.

    Kocası tarafından şiddet gören bir kadın. Çocuklarını alır babasının evine gider. Sonrasında gelişen olaylarla eşi babası tarafından öldürülür. Ortada bir kadın ve iki çocuk kalmıştır. Bu toplumda en dezavatajlı gruplara dahil olan üç kişi artık daha da dezavantajlıdır. Öyle ki tecavüze ve darbe maruz kalmasına rağmen aile fertlerinin ‘ Meryem Tuncer e tecavüz etti iddiasına tüm aile inanır. Damat Tuncer in söylemine göre beş altı kere Melike tarafından tecavüze uğramış. Peki ya beş altı kez den daha çok olup rollerin değiştiği aklınıza geliyor mu, gelmeli. Melike hakkında bir rapor yok ama çocukların tecavüze uğradığı raporlarla kanıtlı.

    O evde yaşanılanlar gerçekten çok mu sessizdi. Dayak yiyen kadın ve çocukların sesi hiç mi çıkmadı. Aç bırakılan çocuklar var o evde, bir tanesi dayanamayıp üç  defa evden kaçmış kimse mi farketmedi ? Evlerin duvarları ailenin garip davranışları ile yıkılırken kimse mi bir şey duymadı. Evet duydular, gördüler ve bile bile her şeye sustular. Çocukların uğradığı tecavüzlere sustular, dayak yiyen aç bırakılan kadınlara ve çocuklara sustular, tecavüze uğrayan kadına sustular. Herkes sustu, komşular arasında fısıldaşmalarda kayboldular. Dört çocuktan biri evden üç kez kaçtığı için devlet korumasına alınmış, Tuncer ve Emine’nin iki çocuğu da devlet tarafından koruma altına alınmış, Melike ve Meryem ise ortada yok, cesetleri aranıyor.

    Adli tıp raporunda çocuklarda tecavüz emarelerinde bahsediliyor, çocukların bedeninde bulunan apse yapmış iğnelerden bahsediliyor. Her şey bu kadar ortadayken neden bu aile hakkında soruşturma açılmadı. Bir çocuk üç defa evden kaçmış, neden kimse üç defa evden kaçtı evde ne oluyor dememiş.

   Meryem mağdur bir kadın, Meryem cinsel bir obje ve parasından yararlanılacak bir kadın olarak görüldü. Meryem’in gözleri önünde çocukları aç bırakıldı, çocuklarına istismarda bulunuldu. Meryemin kendisine de tecavüz edildi, yetmedi onun eniştesine tecavüz ettiği iddia edildi ve annesinden- kardeşlerine kadar herkes bu yalanı onaylıyor.

  Tekrar soruyorum, komşularınızın evlerinden gelen seslere kulak mı tıkıyorsunuz, fısıltılarla konuyu mu konuşuyorsunuz. Aile içinde olan aile içinde mi kalmalı ?  Meryemler ve çocuklar tecavüze uğramaya dayak yemeye devam mı edecek. Kulaklarınızı açın artık, susarak suça ortak olduğunuzun farkına varın. 10 yıl sonra konuşmaya başlayan komşular aile fertleri olanların açığa çıkmasına yardımcı oluyorlar belki ama 10 yıl önce yapacakları bahsi geçen kişilerin hayatlarını kurtaracaktı halbuki.

  Psikoloji de kahramanlık kompleksi dediğimiz bir konunun ürünüdür Tuncer Ustael. Sorun yaratarak çözümün kendisine olduğuna inandırdı tüm aileyi. Kendisine değer verilmesini, kurtarıcı olduğuna inandırdı herkesi, içten içe kendisi de inandı tüm yalanlara.

     Sizler de sırların açığa çıkmasını sağlayanlardan mı olacaksınız yoksa sırlara izin vermeyenlerden mi. Kararımızı verelim.

susma1afis---kopya.jpg

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
3 Yorum