Dünya genelindeki kurumsal borç rekor seviyeye çıkacak

Dünya genelindeki kurumsal borç rekor seviyeye çıkacak

Dünya genelinde şirketler koronavirüse karşı finansal destek bulmaya çalışırken 2020'de neredeyse 1 trilyon dolar yeni borç edinecek.

En büyük 900 şirketle yapılan araştırmaya göre, dünya genelindeki kurumsal borç bu yıl %12 gibi sert bir artışla 9,3 trilyon dolara yükselecek.

Reuters'ın haberine göre bu artış, neredeyse orta ölçekli ülkeler kadar borçlu olan büyük şirketlerin yıllardır süregelen borçlarına eklenmiş olacak.

Dünya genelinde kurumsal borç geçen sene de, şirketlerin hisse geri alımları ve temettü ödemeleri ile satın alma ve birleşme faaliyetleri için borçlanmalarının etkisiyle %8 artarak sert yükselmişti.

Ancak bu yıl gerçeklesecek olan artış tamamen farklı bir sebeple olacak: Virüs nedeniyle düşen karlılığın korunması.Araştırmayı yapan Janus Henderson şirketinde portfolyo yöneticisi olarak çalışan Seth Meyer Reuters'a, "Covid-19 her şeyi değiştirdi. Şu anda amaç sermayeyi korumak ve güçlü bir bilanço inşa etmek" dedi.

Alphabet'in büyük nakit rezervi var

ABD'li şirketler, 3.9 trilyon dolara yakın bir borçla dünyadaki kurumsal borcun neredeyse yarısına sahipken, Almanya 762 milyar dolarla şirket borçlarında ikinci sırada yer alıyor.

Alman şirketler arasında 192 milyar dolar ile dünyanının en borçlu şirketlerinden olan Volkswagen de yer alıyor ve şirket bu borç ile Macaristan ve Güney Afrika gibi ülkelerinborçlarının biraz gerisinde yer alıyor.

Buna karşılık, endeksteki şirketlerin dörtte birinin ise hiç borcu yok, hatta bazılarının çok büyük nakit rezervleri bulunuyor.

Bunların en büyüğü ise 104 milyar dolar ile Google'ın sahibi Alphabet'e ait.

Dünya genelindeki kurumsal borç 2020'de koronavirüs nedeniyle 1 trilyon dolar artarak rekor seviyeye çıkacak

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.