Dünya gazetesi: Yeni bir vergi taslağı hazırlandı

Dünya gazetesi: Yeni bir vergi taslağı hazırlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gelirleri artırmak amacıyla yeni bir vergi taslağı hazırladı.

Dünya gazetesinde yer alan habere göre, yakında TBMM’ye sunulması beklenen taslakta iki yeni vergi getirilmesi, Kurumlar Vergisi’nde indirime gidilmesi ve kambiyo işlemlerinde BSMV’nin artırılması öngörülüyor.

Taslakta Kurumlar Vergisi finans sektörü ve diğerleri olarak düzenleniyor ve diğer kategorisindeki kurumlar için yüzde 18’e indiriliyor. 2020 yılında vergi oranı yüzde 20’ye çekilirken, finans kuruluşlarında ise bu yıl yüzde 22’de kalması ve onun da 2020’de yüzde 20’ye indirilmesi planlanıyor.

Taslakta, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yabancı para cinsinden ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için stopaj oranının yüzde 20’ye kadar artırılması için yetki veriliyor. Ayrıca, döviz işlemlerinde Banka Sigorta Muamele Vergisi (BSMV) de binde 1’den binde 2’ye yükseltiliyor.

500 bin TL üstü gelire beyanname zorunluluğu

Dünya’daki haberde, sporcular ve sanatçılar için de vergi artışlarının öngörüldüğü belirtiliyor. En üst liglerdeki sporcuların gelir vergisi yüzde 15’ten yüzde 20’ye çıkartılıyor.

Dünya’nın haberinde, taslakla gelir vergisi dilimlerinde değişiklik yapıldığı ve ücret geliri elde eden bir kesim için de ilk kez beyanname zorunluluğu getirildiği belirtiliyor.

Habere göre, yıllık 500 TL ve üzerinde ücret geliri elde edenler yıllık beyanname verecek ve bu beyannamede, bordroda yer verilmeyen bazı şahsi harcamaların da indirimine imkan tanınacak.

Ayrıca gelir vergisi tarifelerinde dilimler, yüzde 15-20-27-35-39-43 ve 45 olmak üzere yediye yükseltiliyor.

Dijital Hizmet ve Değerli Konut Vergileri

Taslak, iki yeni vergi getiriyor. Bunlardan ilki, “dijital hizmet sağlayıcılarının” ödemekle mükellef olduğu yüzde 7,5 oranındaki Dijital Hizmet Vergisi.

İkincisi de değeri 5 milyon TL’yi aşan konutlar için “Değerli Konut Vergisi” getiriliyor. Bu vergi, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yapacağı değerlemeye göre tespit edilen değerin yüzde 1’i olacak.

Otel ve benzeri konaklama tesislerindeki hizmetlere de konaklama vergisi getiriliyor ve vergi mükellefi ise konaklama hizmetlerini sunanlar olarak tanımlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Yorumlarınız editör onayından geçtikten sonra yayınlanacaktır. Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Yapılan yorumlardan yazarları sorumludur. Kurumumuz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.